DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye Bilişim Sektörü’nde büyüyor gibi gözüküyor ama $ bazında küçülüyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye Bilişim Sektörü’nde büyüyor gibi gözüküyor ama $ bazında küçülüyor

Bilişim sektörü günümüzün en önemli gelişen sektörlerinden biri. Günümüzün her alanında bilişim sektörünün ürünleri kullanılıyor; bilgisayarlardan, cep telefonlarına, tabletlerden, giyilebilir teknolojilere kadar bir çok alanı kapsayan bilişim teknolojisi daha da gelişiyor ve çok daha büyüyecek. Öyle ki özellikle AR-GE ağırlıklı ve yüksek teknoloji ile nitelikli eleman gerektiren bu sektörde dünyada bir rekabet yaşanıyor.

Bu yarışta Türkiye yerini alması için daha çok bütçe ayırması gerekirken, 2020 yılında 7,8 milyar dolarlık kaynak kullanılması öngörüsü bir önceki yıla göre %1,6 az bir rakam demek…

Türkiye’nin 2020 yılında Bilişim alanında öngörülen kaynak kullanımı neden azaldı?

Ancak bilişim sektöründe önemli adımlar atılırken, sektör öngörülerine göre bu yıl da kaynak kullanımı azalıyor; tahminler 2020 yılında 7,8 milyar dolarlık civarında.

Bu rakam bir önceki yıla göre %1,6 az. Üstelik bilişim sektöründe büyüme yerine bir kaç yıldır –$ bazında bakarsak– yerinde sayan bir görüntü var.

Bilişim Sektörü Hacmi’ nde 2018’de $ bazında TÜBİSAD verilerine göre % 15, IDC verilerine göre % 12’lik bir küçülme oldu.

TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği) her yıl yayınladığı raporlarının 2018 için olanına bakarsak, 131,7 milyar TL’lik ve raporun açıklandığı 2019 nisanındaki $ kuru ile 27,4 milyar $’lık bir bilişim pazarı mevcut. Bu rakamın % 66’sını iletişim teknolojileri (içinde operatörlerin gelirleri de var) ve % 34’ünü yani 9,3 milyar $’ını yazılım, donanım ve hizmetler dahil bilişim sektörü oluşturuyor.

Rakamlar TL bazında incelendiğinde sektör yatırımları ‘büyüyormuş’ gibi bir rakam var.

Nitekim TÜBİSAD “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2019 Yılı Pazar Verileri”ne göre sektör, TL bazında bir önceki yıla oranla yüzde 14’lük büyüme ile 152,7 milyar TL’lik hacme ulaştı. İstihdamını 143 bin kişiye çıkaran sektörün ihracatı da 6,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ancak dolar bazında durum böyle değil; sektörde 2017 yılından bu yana devam eden bir daralma trendi var. Türk Lirası bazında büyüme performansı, enflasyon ve kur nedeniyle yatırımda kullanılan kaynaklar itibariyle gerçekte küçülüyor.

Oysa bilişim teknolojilerine yatırım yapan ve bu sektörde milli ve yerli olduğu kadar uluslararası rekabette üstünlük kazanan firmalar önümüzdeki yıllarda çok daha stratejik bir marka olacak.

Şunu unutmayalım ki Bilişim Teknolojileri (BT) hızla küreselleşen dünyamızda, ekonominin en temel belirleyicisi
ve itici gücü olmaya aday!

Bilişim Teknolojisi Nedir?

Wikipedia’nın bilişim teknolojisi tanımı;

Bilişim teknolojisi, Bilgi teknolojisi (BT), informasyon teknolojisi veya enformasyon teknolojisi, bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen addır. BT temel olarak bilgisayarların ve yazılımların aracılığıyla bilginin işlenmesi, dönüştürülmesi, saklanması, korunması, iletilmesi ve bu bilgiye güvenli bir biçimde erişilmesini sağlar.

Bir diğer tanımı;

Bilişim teknolojisi, bilginin toplanmasında, işlenmesinde, depolanmasında, ağlar aracılığıyla bir yerden bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan iletişim ve bilgisayarlar dâhil bütün teknolojileri kapsayan teknolojilerdir.

 

YORUM YAP