Türkiye, Libya ile yapılan münhasır ekonomik bölge anlaşmasının ardından petrol arama ruhsatlarına yenilerini ekledi. Buna göre Türk karasuları dışındaki 7 alan için petrol arama başvurusu yapıldı.

Bilindiği gibi Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Akdeniz’de Türkiye’yi 41 bin metrekarelik bir alanın dışına çıkarmama gayreti, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Libya ile yapılan tarihi anlaşma ile bozulmuştu.

Yapılan araştırmalara göre; Kıbrıs Adası çevresinde 8 milyar varillik petrol rezervi, Girit Adası’nın güneydoğu ve Kıbrıs Adası etrafında 3,5 trilyon metreküplük doğalgaz tespit edildi.

189 Bin km alanı kapsıyor

Türkiye’ nin Libya ile Akdeniz’ de yaptığı anlaşmaların ardından iki ülke arasında 18.6 millik (29.9 km) bir sınır çizgisiyle kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırları belirlendi. Buna göre Akdeniz’in batısındaki meşru sınırlar da ilân edilerek, karar, Birleşmiş Milletler’e bildirildi. Böylece hukuksal olarak da geçerlilik kazanan bölge, 189 bin kilometrekarelik bir alanda Türkiye’ ye sondaj faaliyetlerine imkan veriyor.

Nitekim beklenen adım ise 30 Mayıs 2020’de geldi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Akdeniz’de 12 millik Türk karasuları dışında sahip olduğu iki petrol arama ruhsat alanı için ilave beş alan için de yeni ruhsat başvurusu yaptı. Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları ile TPAO’nun başvuru yaptığı alan için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de söz konusu başvuruyu duyurdu.

Türk Dışişleri Bakanlığı da haziran ayının başında, Türkiye’nin BM’ye bildirdiği Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları içinde, TPAO’nun sismik araştırma ve sondaj ruhsat başvurusunda bulunduğu yeni ruhsat sahalarını gösteren haritayı paylaşarak, defalarca duyurduğu bu sahada egemen haklarını kullanmayı kararlılıkla sürdüreceğinin mesajını verdi.