DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye’nin detaylı toprak haritası en son 1984 ‘te revize edildi; neden yenilenmiyor?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye’nin detaylı toprak haritası en son 1984 ‘te revize edildi; neden yenilenmiyor?

Tarımsal üretimin artırılmasında toprak ve su kaynaklarının doğru ve bilinçli yönetimi esastır. Hele Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada kısıtlı su, toprak ve bitki kaynakları arasındaki kırılgan ve hassas denge, sürdürülebilir tarım için çok iyi bir şekilde dikkate alınan stratejilerin geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. İşte bu nedenle stratejik öneme sahip toprak ve su kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesi detaylı toprak haritalarının verileri dikkate alınarak sağlanabilir.

Konuyla ilgili olarak Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat, twetter sayfasından yaptığı paylaşımda;

Türkiye’nin DETAYLI TOPRAK HARİTASI en son 1984 yılında revize edilmiş 36 yıl öncesinin TOPRAK HARİTASI ile tarımda bugünün toprak yönetimi ve yarının stratejisini doğru şekilde nasıl oluşturacağız ve yöneteceğiz? ‘Dünya Toprak Günü’nü kutlarken aklımızın bir köşesinde bulunsun.” açıklamasında bulundu.

Toprak Haritası nedir?

Toprak haritası bir bölgenin toprak özellikleri ve dağılışları hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalardan, yetiştirilecek ürünlerin belirlenmesi, buna bağlı olarak topraklardan daha iyi verim alınabilmesi gibi bir çok konuda yararlanılır.  Yani toprak türünü bilmemiz o toprakta hangi bitkinin yetiştiğini bize anlatır; diğer bir deyişle toprak envanterlerin çıkarılması, toprak kaynaklarının niteliksel ve niceliksel olarak incelenmesi, eldeki kaynakların potansiyellerinin belirlenmesi, gelişen teknolojilere paralel olarak veritabanlarının ve haritaların oluşturulmaları
gerekmektedir.

Toprak Haritalarının çıkarılması konusunda yapılan çalışmalar

Türkiye’ de bu konuda çalışmalar 1930‟lu yıllarda başlanmış, ardından ilk Toprak Haritası Prof.Dr. Kerim Ömer Çağlar tarafından 1943 yılında yapılmıştır.

Yakın zamanda ise ulusal ölçekte çölleşme, erozyon, sel, heyelan vb. konularda toprak kayıplarının ve zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bünyesinde Toprak Veritabanı oluşturulmuştur.

Bölgesel (lokal) anlamda da çalışmalar devam etmiş örneğin Karadeniz’in toprak haritası için çalışmalar yapılmıştır.

Ayrıca Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce FAO destekli olarak 2012-2015 yılları arasında Ülkesel Coğrafi Toprak Verimliliği ve Organik Karbon (TOK) Bilgi Yönetim Sistemi (UTF/TUR/057/TUR)” projesi kapsamında Türkiye Tarım Topraklarının bazı fiziksel (EC, pH, tekstür, kireç) ve kimyasal (Toplam N, aP, aK OM, aCa, aMg, aMn,aZc, aFe) toprak özelikleri belirlenerek coğrafi veritabanı ve haritalandırılması yanı sıra Türkiye Topraklarının Organik Karbon Dağılım (%) Haritası ile Türkiye Topraklarının Karbon Bütçesi Haritası (t/ha) oluşturulmuştur.

Toprak Haritalarının çıkarılmasında veri elde etme ve inceleme sorunu var
Toprak haritalama çalışmaları günümüzde hemen hemen tüm dünya ülkelerinde toprak taksonomisine göre
yapılmaktadır. (Toprak Taksonomisi = Soil Taxonomy) ile FAO/UNESCO Toprak sınıflandırma sistemidir. Bugün Türkiye toprakları 1958’den beri Eski Amerikan Toprak sınıflandırma Sistemine göre sınıflandırılmış “Toprak haritaları” ile tanınmaktadır.)
Ancak ülkemizde ilgili bakanlıkların ve özellikle bağlı kurumların teknik ekibi, toprak özelliklerini tanımada veri elde etme, esaslı bir sınıflama ve değerlendirme sistemini desteklemekte yeterli olamıyor.
Oysa sorun öncelikli olarak toprak genesisinin incelenmesi ve uygulamalı olarak da harita yapımında arazi tekniklerine, deneyimine ve konuyu bütünleştirecek olan laboratuar tekniklerine sahip ekiplerin koordinasyonuna bağlı.

 

YORUM YAP