UNESCO’ya sunulan ve dünya mirası olmanın ilk adımı olan geçici listeye Türkiye’den 5 Yeni Miras aday gösterildi.
UNESCO yani Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu ‘na (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) Türkiye’ den gösterilen aday miras listesi şunlar:
İzmir Tarihi Liman Şehri (İzmir); Koramaz Vadisi (Kayseri); Zerzevan Kalesi ve Mithraeum (Diyarbakır), Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı (Osmaniye); Beypazarı Tarihi Kenti (Ankara)
Herbiri ayrı değerde olan bu yerlerle Türkiye’nin Geçici Listeye kayıtlı aday miras alanı, yapılan son güncellemeyle 83 oldu. Türkiye’nin anılan listede 16’sı kültürel, 2’si karma olmak üzere 18 miras alanı bulunuyor.
Dünya Mirası Merkezince yapılan incelemelerle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine 5 yeni miras alanımızın eklenmesyle ilgili karar Dünya Mirası Komitesi 44. Oturumunda onaylanacaktır.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine Türkiye’den gösterilen 5 yeni adayı kısaca tanıyalım:
-İzmir Tarihi Liman Kenti
Osmanlı coğrafyasında bir liman kenti olarak gelişen ve Helenistik Dönem’den itibaren kesintisiz yerleşim merkezi olan İzmir Tarihi Liman Kenti, farklı kültürel ve dini yapıları, hanları, arastaları, pasajları, otellerle donanan ticari merkezi ve farklı kültürlere ait mimari mirasın etkileşim içinde üretildiği süreçleriyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edildi.
-Koramaz Vadisi (Kayseri)
Kapadokya bölgesinde yer alır; bu vadide Asur ticaret kolonisinden kalıntıları, Hititlerin, Kapadokya Krallığının, Roma’nın, Bizans’ın, Selçuklu’nun, Beyliklerin ve Osmanlı’nın izlerine rastlamak mümkündür.
-Zerzevan Kalesi ve Mithraeum (Diyarbakır)
Zerzevan Kalesi ve Mithraeum Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve dünyadaki en iyi korunmuş Roma Sınır Garnizonudur. Geçmişi Asur dönemine kadar gider. Mithraeum, arkeolojide kubbesi yıldızlı göğe benzeyen, yeraltı tapınaklarına verilen bir isimdir..
-Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı (Osmaniye)
Osmaniye’ nin Kadirli ilçesi sınırlarında bulunan ve asırlardır ayakta kalabilen Karatepe Aslantaş alanının tarihi 2 bin 700 yıl öncesine uzanıyor. Geç Hitit döneminde yaşamış Adana ovası hükümdarı Asativatas dönemine ait yazıt, heykel ve o dönem insanlarının kullandığı aletler gün yüzüne çıkarıldı.
Bölgenin tarih açısından en büyük özelliği ise kazı çalışmaları sırasında bulunan ve önceleri tam çözülememiş olan Hitit hiyerogliflerinin okunmasına imkan sağlayan bir anahtarın bulunması oldu. Bulunan anahtar sayesinde dünya üzerinde Hitit yazıları çözülerek okunabilirken Anadolu’da milattan önce 2000 yılına kadar giden hiyeroglif yazıların tamamı bu anahtar sayesinde okunabildi. Karatepe’deki kalenin odalarında yer alan rölyeflerde askerlerin miğferleri, tamamen Yunan Helenistik dönemdeki askerlerin giydiği miğferlerle özdeşleşiyor. Yani bazı tanrılarile birlikte Yunan askerlerin miğferlerin şekli buradan mı, Hititlerden mi alınmış.
–Beypazarı Tarihi Kenti (Ankara)
Kültür ve Turizm Bakanlığınca Unesco’ya sunulan ve dünya mirası olmanın ilk adımı olan geçici listeye 16 Nisan’da kaydedilen “Beypazarı Tarihi Kenti, geleneksel evlerin yer aldığı mahallelerden oluşuyor. Ankara’nın Beypazarı ilçesi, İnözü Vadisi ile dönemin ekolojik, çarşısıyla ekonomik, ev mimarisiyle teknolojik ve geleneksel kıyafetleriyle de sosyo-kültürel koşullarını ortaya koyuyor.