Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesinde son yıllarda elektronik ve dijital pek çok uygulama hayata geçirildi. Egeli hekimler inisiyatif alarak hastalığın tanı ve tedavisinde uyguladıkları algoritmalarla hem
bilime hem insanlığa önemli katkı verdiler.
Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde yapay zeka teknolojileri ve dijital uygulamaları sağlık hizmetleri ve tıp eğitiminde de daha çok hissedilmeye başlandı.
Dr. Parıltay, “Üniversitemizde, yapay zeka ve büyük veri çalışmaları multidisipliner bir anlayışla yapılıyor”
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Erhan Parıltay, Sağlıkta Sayısal Dönüşüm ve Sağlık Enformatiği ile ilgili bilgiler verdi. “Üniversitemizde birçok yapay zeka ve büyük veri çalışmaları multidisipliner ekipler ve işbirlikleri ile yapılıyor.” dedi.
Dr. Parıltay, “Sayısal dönüşümün özellikle son yıllarda sinir hücrelerini taklit ile oluşturulan yapay sinir ağları ve makine öğrenme (yapay zeka) uygulamaları başta görüntü işleme olmak üzere birçok tıbbi kullanımda kendine yer bulmaya başladığını ifade etti.
‘Yapay zeka ve büyük veri çalışmaları multidisipliner ekipler ve işbirlikleri ile yapılıyor’
Dr. Erhan Parıltay, Kovid-19 salgını için, bilim adamlarının milyarlarca molekülü modelleme yazılımları ile potansiyel tedavi ve aşı hedefleri yönüyle değerlendirdiğini söyledi.
Kişisel verilerin korunarak büyük sağlık verilerinin oluşturulması için bütüncül bakışın önemli olduğunu ifade eden Dr. Parıltay, “Veri standardizasyonu, tasnifi ve depolaması kaliteli veri akışı sağlanması için çok önemlidir. Üniversitemizde birçok yapay zeka ve büyük veri çalışmaları multidisipliner ekipler ve işbirlikleri ile yapılmaya devam etmektedir. Pandemi süreci her alanda olduğu gibi tıp eğitimini de etkilemiştir. ” açıklamasında bulundu.