DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yapay Zeka ve Robotlarla yeni bir çalışan sınıfı oluşmaya başladı: ‘Metal yakalılar!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yapay Zeka ve Robotlarla yeni bir çalışan sınıfı oluşmaya başladı: ‘Metal yakalılar!’

Futurist, mobil dönüşüm uzmanı, yatırımcı, teknoloji markalaşma ve pazarlama uzmanı olan Zehra Öney, robotlar ve yapay zekanın kullanım alanlarının yaygınlaşmasıyla yeni bir çalışan sınıfı oluştuğunu belirtti.

Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Öney, pandemi nedeniyle şirketlerin ve ülkelerin 2-3 yıl bandında planladıkları dijitalleşme sürecini 2-3 ay kadar kısa bir sürede gerçekleştirmelerine sebep olduğunu söyledi.

‘Metal yakalılar’ gibi yeni bir çalışan sınıfı oluşuyor

Dünyada 2030 yılına kadar 400 milyondan 800 milyona kadar bireyin otomasyonla işlerinden olabileceğini aktaran Öney, şunları kaydetti:

“Salgın sonrası bir araştırma yapıldı ve bu araştırmada, çalışanların yüzde 47’sinin becerilerinin geçerliliğini yitireceğinden dolayı 5 yıl içerisinde işsiz kalacaklarından endişe duydukları sonucuna varıldı.

Öyle görünüyor ki 2030 yılına kadar en ihtiyaç duyulan beceriler; bilişim teknolojileri ve programlama gibi dijital beceriler olacak. Tekrar eden, insan hatasına müsait, dijital veriye dayalı, belirli kurallara bağlı çoğu iş, insanların elinden robotların eline geçmeye başladı. Artık robotlar ve yapay zeka; sadece mavi yakalı kesimin işlerini değil, beyaz yakalılara özgü işlerde de kullanılmaya başlanarak ‘metal yakalılar’ gibi yeni bir çalışan sınıfı oluşturuyor.”

Geleceğin gözde meslekleri arasında Veri Mühendisliği, veri yorumlayıcıları ya da veri ayıklayıcıları gibi meslekler oluştu.

Önümüzdeki 5 yılda geleceğin teknolojileri diye isimlendirdiğimiz ancak günümüz teknolojilerinin en önemli yapıtaşı olmuş olan bulut teknolojisi, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, 5G ve makine öğrenimi gibi alanlar iş dünyası üzerinde etkili olacak. Elbette bu dönüşüm ile de bir sürü yeni iş tanımı ortaya çıkıyor. Örneğin Veri Mühendisliği, veri yorumlayıcıları ya da veri ayıklayıcıları gibi meslekler oluştu.

Gelecekte insansız hava araçları da çok kullanılmaya başlanacağı için drone operatörleri yine çok yükselişte olan bir meslek grubu olacak.

Birleşmiş Milletler’e göre 2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun %68’inin akıllı şehirlerde yaşayacağı ve 2021 yılı itibariyle de akıllı şehirler için yapılan teknoloji harcamalarının 135 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Akıllı şehirlerin sayısı arttıkça, siber şehir analistleri teknolojiyi çalışır durumda tutacak.

Blockchain mimarları karşılıklı güven sağlamada çok önemli rol oynayacaklar.

Yapay zeka ve robot mühendisleri, 3D üretim mühendisleri, artırılmış gerçeklik geliştiricileri, artırılmış gerçeklik yolculuğu oluşturucular, sanal gerçeklik geliştiricileri, nanoteknoloji mühendisleri, iklim kontrolü mühendisleri, biyoteknologlar, yaşlanma karşıtı uygulayıcılar, gen sekanserleri, epigenetik terapistler gibi daha nice meslekler gelecekte yerlerini almaya şimdiden başladı.”

YORUM YAP