DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yapay Zeka’ya Eleştiri Var!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yapay Zeka’ya Eleştiri Var!

Noam Chomsky eleştirmen, düşünür, filozof, tarihçi, politik aktivist gibi birçok özellikleri barındıran entelektüel bir yazar. İnsan Doğası’ndan- İktidarı Anlamaya, Dünyayı Kim Yönetiyor’dan- Medya Gerçeği’ne birçok kitabın  sahibi.

Noam Chmsky günümüzün en önemli dilbilimcilerinden sayılır. Görüşleri özellikle kapitalizm, emperyalizm ve devlet otoritesine ilişkin derin eleştiriler barındırır.

Noam Chomsky, Ian Roberts ve Jeffrey Watumull ile birlikte kaleme aldıkları 8 Mart 2023’te New York Times’da yayınlanan “ChatGPT’nin Yanlış Sözü” başlıklı yazısı günümüzde Yapay Zeka anlayışına en önemli eleştirilerden olup halen tartışmaktadır.

Bu yazıda ChatGPT ve benzeri yapay zeka sistemlerinin insan benzeri metinler üretebilmesine rağmen, temelde insanların yaptığı gibi dünyayı anlama veya akıl yürütme yeteneğinden yoksun olduklarını savunuyorlar. Gerçek anlamda anlayış gerektiren görevler için bu teknolojilere aşırı güvenmeye karşı uyarıda bulunuyorlar.

Noam Chomsky yapay zeka’ yı, hantal istatistiksel motorlar olarak tanımlıyor

Noam Chomsky yapay zeka’ yı insan doğasıyla karşılaştırıyor.

“İnsan zihni, ChatGPT ve benzeri gibi, bir konuşmaya veya bilimsel bir soruya en makul cevabı elde etmek için yüzlerce terabayt verinin açgözlü bir istatistik makinesi değildir. ” diyor.

Aksine… “insan zihni sınırlı miktarda bilgi ile çalışan şaşırtıcı derecede verimli ve zarif bir sistemdir. Verilerden kaynaklanan bağlantılara zarar vermeye değil, açıklamalar üretmeye çalışıyor.

O zaman ‘Yapay Zeka’ demeyi bırakıp, ne olduğunu söyleyelim ve ‘Plagiat yazılımı’ yapalım çünkü hiçbir şey yaratmıyor, var olan sanatçıların eserlerini kopyalayıp telif hakkı kanunlarından kaçacak kadar modifiye ediyor..

Bu, Avrupalı sömürgecilerin Amerikan Yerlilerinin topraklarına geldiklerinden beri kaydedilen en büyük fikri mülkiyet hırsızlığıdır.’’

Plagiat yazılımı Nedir?

Chomsky ve ortak yazarları Bu yapay zeka sistemlerinin insan dilini taklit eden metinler üretebilmesine rağmen bunu anlamadan veya akıl yürütmeden yaptığını vurguluyor. Buna da Plagiat yazılımı diyorlar.

Plagiat yazılımı ise akademik ve profesyonel dünyada metinlerin orijinalliğini kontrol etmek için kullanılan yazılımlardır. Bu yazılımlar, metinlerde intihal olup olmadığını belirlemek için çeşitli algoritmalar kullanır ve geniş bir veri tabanı ile karşılaştırma yapar. Bu yazılımlar, öğrencilerin, akademisyenlerin ve yazarların çalışmalarının orijinal olmasını sağlamaya yardımcı olur.

Bilincin Doğası, Yapay Zeka’nın Ötesindedir

Noam Chomsky, yapay zeka (AI) ve dil bilimi konusundaki genellikle eleştirel ve temkinlidir.

Chomsky, yapay genel zekanın (AGI) yani insan seviyesinde genel zekaya sahip bir yapay zekanın geliştirilmesinin çok zor olduğunu düşünür. İnsan zihninin karmaşıklığı ve bilincin doğası, mevcut AI yaklaşımlarının ötesindedir. Chomsky’e göre dilin ve bilincin yapay olarak taklit edilmesinin zorluklarını ayrıcı bir özelliktir; dil, insanlar için doğal ve doğuştan gelen bir yetenektir ve yapay sistemlerin bu yeteneği tam anlamıyla kavraması ve taklit etmesi zor olabilir. Chomsky, AI’nın pratik uygulamalarını kabul etse de ancak bu, onların insan zihnini tam anlamıyla anladıkları anlamına gelmez.

Noam Chomsky’in yapay zeka hakkındaki görüşleri “The New York Review of Books” “The Guardian” gibi çeşitli medya röportajlarında, kitaplarında, akademik seminerlerinde, konferans konuşmalarında da yer almıştır.

YORUM YAP