DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Yeşil Otomobilde’ elektrikli araç ve LPG rekabeti AB hibe programlarına yansıdı

Yayınlanma Tarihi : Google News
‘Yeşil Otomobilde’ elektrikli araç ve LPG rekabeti AB hibe programlarına yansıdı

Koronavirüs pandemisi ardından 750 milyar Euro’luk iklim iyileştirme paketini duyuran Avrupa Komisyonu, ‘yeşil ulaşımı’ gerçekleştirmek için de 20 milyar Euro’luk ‘temiz araç’ hibe programını açtı.

Devletlerin ve devletler üstü kurumların bugüne kadar açıkladığı en büyük ve en geniş ‘İklim Değişikliği Paketi’ olarak nitelendirilen 750 milyar Euro’luk hibe, binalarda güneş enerjisi kullanımı artırmayı, otomotivde ‘temiz yakıtlı araçların’ geliştirilmesini, toplu taşımada dizel yakıtlı trenlerin tamamen terkedilmesini ve enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını hedefliyor.

Bu bağlamda elektrik, güneş, biyodizel, etanol, propan, basınçlı hava, hidrojen, sıvı doğal gaz ve sıvı petrol gibi enerji kaynaklarının iklim etkisini araştırıyor. 

Hibe paketinin koronavirüs pandemisiyle zayıflayan otomotiv sektörünü güçlendirecek 20 milyar Euro’luk kısmı ise ‘temiz araçların’ geliştirilmesi için kullanılacak.

Teklif henüz 27 AB ülkesinin yer aldığı Avrupa Parlamentosu’ndan onay almadı. Ancak daha önce ortaya konulan ‘2050, 0 karbon emisyonu’ programına destek olması için kabul edileceği öngörülüyor.

Esnek Yakıtlı Motorlar (flex-fuel engines)

İklim dostu alternatif yakıtlar geliştirilirken birden fazla yakıtla çalışabilen sistemlerin uygulanabilirliği konusunda da bazı görüşler tartışılıyor. Buna göre ekonomilerin ve enerji dönüşümlerinin büyük masraflarını hafifletebilmek için esnek yakıtlı motorlar da (flex-fuel engines) gündeme geliyor. Burada ‘esneklik’ bir yakıt kullanılamıyorsa ikinci bir seçenek sunmak ve piyasalardaki dalgalanmaların neden olduğu ani fiyat değişikliklerinden kaçınmayı mümkün kılabilir. Örneğin Hibrid araçlarda çift yakıtlı bir sistem kullanır: elektrikli piller ve benzin kombinasyonu.

Elektrikli araçların kısa ömürlü lityum bataryaları ve elektrik enerjisinin üretim biçimi tartışma yaratıyor

Ancak Avrupa Komisyonu alternatif yakıt olarak elektrikli ve hidrojen yakıtlı araçları öne sürse de elektrikli araçların kısa ömürlü lityum bataryaları ve elektrik enerjisinin üretim biçimi tartışma yaratıyor.

Ortalama 2 yıl ömre sahip lityum bataryalar zehirli olduklarından doğada çözünemiyor. Bugün elektronik eşyalarımızda ve akıllı telefonlarımızda kullandığımız lityum bataryalar dünya çapında toplanarak Çin ya da Afrika ülkelerindeki ‘çöp dağlarına’ gönderiliyor.

 

 

YORUM YAP