1939 Yılı: Bursa merinos Fabrikası, Ergani Bakır İşletmesi, Karabük Demir çelik Fabrikası üretime başladılar. İstanbul Tramvay ve Tünel İşletmesi ve Bursa ile Mersin Elektrik tesisleri devletleştirildi. Sivas demiryolu Makineleri Fabrikası kuruldu. Aydın’da köylülere dört bin dönüm toprak dağıtıldı. İstanbul’da t İ.E.T.T. kuruldu, Hatay, Anavatan’a katıldı, Karabük Demir Çelik Fabrikası yüksek Fırınlar hizmete girdi. Malatya İplik Fabrikası üretime başladı, Ankara havagazı Şirketi devletleştirildi, Karabük Demir Çelik Fabrikası Çelik boru Fabrikası açıldı, Unkapanı Atatürk köprüsü açıldı ve ilk Türk denizaltısı Atılay denize indirildi.
1940 Yılı: Raman’da petrol bulundu, T. Petrol Şirketi ve Köy Enstitüleri kuruldu, İstanbul radyosu yayına başladı, Ereğli Kömür İşletmesi kuruldu ve Ereğli kömür ocakları devletleştirildi. Haliçte yapılan ikinci denizaltı donanmaya katıldı. İstanbul’da taksim Gezi parkı ve Ankara’da Milli Halk Kütüphanesi hizmete açıldı, Garp linyitleri İşletmesi kuruldu, Antalya-Manavgat –Konya karayolu ile Şile Enerji Santrali hizmete girdi.
1941 Yılı: Gebere Barajı açıldı, Petrol Ofisi kuruldu, Etimesgut Uçak Fabrikası açıldı, Türk Hava Yollarının uçuş alanları arttırıldı
1942 Yılı: Etimesgut Uçak Fabrikasında üretilen ilk uçak deneme uçuşu yaptı. Türk Devrim Tarihi Enstitüsü kuruldu, Dalaman ve Hatay devlet Üretme Çiftlikleri kuruldu, Atatürk Devrim Müzesi açıldı.
1943 Yılı: Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsası Kanunları kabul edildi. Zonguldak –Kozlu demiryolu hattı açıldı, İstanbul’da Atatürk Bulvarı ve Ankara’da Gençlik parkı açıldı. Batman-Diyarbakır demiryolu hattı, Adana’da Seyhan Barajı, Sivas Çimento Fabrikası, İstanbul’da Yıldız parkı ve Ankara’da Fen Fakültesi açıldı.
1944 yılı: Türkiye zirai donatım kurumu kuruldu, İzmit Klor Alkali Fabrikası açıldı, İzmit Selüloz ve kağıt Fabrikası üretime başladı, Ankara Etimesgut Uçak Fabrikasında iki yüz adet uçak üretildi, Anıtkabir inşaatının temeli atıldı, İstanbul Teknik Üniversitesi kuruldu, Mersin Limanı hizmete başladı, Gaziantep Havaalanı açıldı, Fevzi Paşa- Malatya ve Diyarbakır- Kurtalan demiryolu açıldı, Sakarya Ziraat Aletleri ve Makineleri Fabrikası üretime başladı.
1945 Yılı: İstanbul Şehir hatları ve ormanlar devletleştirildi, Türkiye, Birleşmiş Milletler teşkilatına üye oldu, İskenderun limanı, Ampul Fabrikası açıldı. Toprak Kanunu çıkarıldı, İstanbul-Londra ve İstanbul- Paris Uçak seferleri başladı. İlk yerli uçak motoru fabrikasının temeli atıldı, 16 çeşit yerli uçak modeli projesi üretildi.
1946 Yılı: Çok partili sisteme geçildi ve Demokrat parti kuruldu, İş ve İçi Bulma ile İş Sigortaları Kurumları kuruldu, İstanbul-Ankara yataklı tren seferleri başlatıldı. Ankara Üniversitesi kuruldu, Elazığ Şarap Fabrikası üretime başladı, 1946 seçimleri yapıldı, ikinci denizaltı olan Yıldıray denize indirildi, Raman-8 kuyusundan günde 450 varil petrol üretildi.
1947 Yılı: İstanbul Açık hava Tiyatrosu açıldı, İşçi ve İşveren Sendikaları Kanunu çıkarıldı, palu-Genç demiryolu açıldı, Rize ÇAY Fabrikası üretime başladı, Eskişehir Demiryolu Takım Fabrikası üretime başladı, İstanbul’da İnönü Stadyumu açıldı, Etimesgut UÇAK Rüzgar Tünelinin temeli atıldı.
1948 yılı: Köprüağzı-Maraş demiryolu açıldı, Çatalağzı Termik Santrali hizmete girdi, milli kütüphane açıldı, Ankara Etimesgut Uçak motor Fabrikası açıldı, Paris’te açılan havacılık Fuarına Türk uçakları da katıldı.
1949 yılı: Porsuk barajı açıldı, Emekli Sandığı kuruldu, İnsan Hakları Bildirgesi onaylandı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kuruldu, Kartal-Yalova arası arabalı vapur hizmete girdi, Filyos’ta Sümerbank Ateş Tuğla Fabrikası üretime açıldı, Muş’ta Alparslan Devlet üretme Çiftliği kuruldu, Murgul bakır İşletmeleri üretime başladı, Türkiye Avrupa Konseyi’ne kabul edildi, Etimesgut Rüzgar tüneli montajı bitirildi.