DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Ali Ş. Sarızeybek: ‘AB projeleriyle Öğrencilerin Vizyonları Gelişiyor’

Yayınlanma Tarihi : Google News
Ali Ş. Sarızeybek: ‘AB projeleriyle Öğrencilerin Vizyonları Gelişiyor’

Bugünkü söyleşimizi AB projeleri ve kültürler arası öğrenci iletişimi ile Türkiye ve Manisa’ nın tanıtılmasında önemli çalışmalara imza atan Magnesia Eğitim ve Kültür Derneğini kurucusu ve başkanı sayın Ali Şahin Sarızeybek ile gerçekleştirdik. Röportajı Osman Özbaş hazırladı.

Osman Özbaş: Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Ali Şahin Sarızeybek: 19 Kasım 1956 yılında doğdum. İlkokulu, ortaokulu ve Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümünü Manisa’da tamamladım. 1979 yılında İzmir Buca Eğitim Enstitüsünü İngilizce bölümünü ve 1995 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İngilizce Lisansını tamamladım. Eskişehir, Amasya, Aydın ve Manisa illerinde İngilizce öğretmeni olarak görev yaptım. 2018 yılında Nihal Akçura Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinden emekli oldum.

2003 yılından günümüze dek süren Avrupa Birliği projelerinde aktif rol aldım. Çok sayıda öğretmen ve öğrencinin yurt dışında eğitim almasını hazırladığım AB projeleri ile sağladım. 2015 yılında Magnesia Eğitim ve Kültür Derneğini kurarak günümüze kadar başkanlığını yaptım. ( www.magnesiaegitim.com ) AB projelerini bu dernek adına halen sürdürmektedir. Üst seviyede İngilizce, başlangıç seviyesinde Almanca biliyorum. Halen Manisa’da yaşıyorum, evliyim, bir kız çocuğu ve iki torun sahibiyim.

Osman Özbaş: AB projelerine ilginiz ilk ne zaman başladı?

Ali Şahin Sarızeybek: İngilizce öğretmenliğimin yanı sıra Avrupa Birliği projelerine ilgim 2003 yılında başladı. Avrupa Birliği projeleri başlamadan önce “Europe@school” diye Avrupa okulları arasında bir çalışma birliği vardı. Türkiye AB üyesi olmamasına karşın programa dâhil edilmişti. O yıllarda AB projeleri çoğu kişi tarafından bilinmiyordu. Zaten, bilgisayar da günlük yaşantımızda yeni yeni kullanılmaya başladığı dönemdi. Polonya ile ortaklık kurup ilk projemizi gerçekleştirdik. Projenin konusu elmanın faydaları ile ilgiliydi.

Osman Özbaş: Öğretmenliğin yanı sıra okul projeleri yapmak ve uygulamak size ne kazandırdı?

Ali Şahin Sarızeybek: Mesleğimi seviyordum. Binlerce öğrencim oldu. Birçoğu ile halen iletişim halindeyim. Görev yaptığım okullarda çok sayıda proje yaptım. Projeleri okullarda ekip kurarak birlikte uyguladık. Yaptığımız proje çalışmaları sonucunda çok sayıda öğretmen ve öğrencinin yurt dışına çıkmasını sağladık. Yurt dışı deneyimi kazanan öğretmenler ve öğrencilerin yabancı dillerini pratik yapabilmelerinin yanı sıra vizyonlarının büyük ölçüde geliştiğine tanık oldum. Hayatlarında ilk kez uçağa binen öğrencilerimizin sevinci ve kazanımları benim en büyük gururum oldu. Projelerimizde görevlendirdiğimiz öğrencilere Avrupa’da geçerli sertifikalar verdik ve bu sertifikalar sayesinde öncelikli iş bulma olanaklarını elde eden öğrencilerimiz oldu. Görev alan öğretmenler ise okul puanlarını artırarak meslektaşlarının bir adım önüne geçtiler. Bütün bu olumlu işleri görmek benim en büyük sevincim ve kazancım oldu.

Osman Özbaş: Magnesia Eğitim ve Kültür derneğini kurmak ihtiyacını neden hissettiniz?

Ali Şahin Sarızeybek: Magnesia Eğitim ve Kültür Derneğini 2015 yılının Kasım ayında bir sivil toplum kuruluşu olarak, sanat, araştırma, eğitim ve proje yönetimi alanlarında her biri deneyimli ve iyi eğitimli gençlik ve yetişkin çalışanları, gönüllüler, öğrenciler, eğitmenler, koordinatörler, proje uzmanları ekibi tarafından laik, demokratik, bağımsız, gençlik ve yetişkin eğitimi odaklı bir sivil toplum girişimi olarak kurduk. Derneğimizi kurma amacımız AB projeleri çalışmalarının sadece okullarda yapılmasını sınırlamamak ve sivil toplum kuruluşu olarak yetişkinlerin de bu olanaktan faydalanmalarını sağlamaktı. Tabi ki güzel Manisa’mızı, ülkemizi ve kültürel değerlerimizi yurt dışında tanıtmak ilkelerimiz arasındaydı.

Osman Özbaş: Derneğinizin çalışmalarından bahseder misiniz?

Ali Şahin Sarızeybek: Derneğimiz kurulduktan kısa bir süre sonra AB proje çalışmalarına başladı. Kurulduğundan günümüze kadar aralıksız projeler içinde oldu. Size kısaca yaptığımız çalışmalardan bahsedeyim;

2016-2018 yıllarında iki yıl süren ve göçmenlerin adaptasyonlarını konu alan “IDENTITIES: MUCH MORE THAN CARDS” isimli AB projesi ve aynı yıllarda “WE PLAY WE LEARN WE TEACH”oyunlar ile eğitim” AB projesinde derneğimiz Türkiye’yi temsil etmiştir.2016 yılında Manisalı beş genç derneğimizin katılımıyla Romanya’da gençlik değişimine gönderilmiştir. 2017 yılında derneğimiz üyelerine Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a kültürel bir gezi düzenlemiş ve rehberlik hizmetlerini gönüllülük esasına göre gerçekleştirmiştir.2018 Yılında derneğimiz Ukrayna’nın başkenti Kiev’e iki ayrı tarihte kültürel gezi düzenlemiş ve rehberlik hizmetleri verilmiştir. 2019 yılında derneğimiz üyesi olan bir İngilizce öğretmeni Polonya’nın başkenti Varşova’da eğitim seminerine katılmıştır.2020 yılında İtalya’da gerçekleşen seminere iki üyemiz katılmış ve ülkemizi temsil etmiştir. Pandemi döneminde Manisalı bir gencimiz İtalyan “Zagreus” kuruluşunun düzenlediği “Dünyadan Masallar” isimli bir projede derneğimiz aracıyla ülkemizi temsil etmiştir. 2021 yılanda “Doğal Afetler ve alınması gereken önlemler” konusunda Manisa AFAT’ın düzenlediği online seminere üyelerimiz katılmıştır. 2020-2022 yılları arasında koordinatörlüğünü Polonya’nın yaptığı ve ülkelerin yemek kültürünü konu alan AB projesini başarı ile tamamlamıştır. 2022-2024 yılları arasında koordinatörlüğünü Portekiz’in yaptığı “Medya okuryazarlığı” isimli AB projesi halen çalışmaları devam etmektedir. 16-20 Ekim 2023 tarihleri arasında Manisa’da yapılan toplantılarda ülkemiz en iyi şekilde temsil edilmiştir.

Osman Özbaş: Bir kitap yazdığınızı biliyoruz. Bu kitabı yazmakta neyi amaçladınız?

Ali Şahin Sarızeybek: Proje hayatıma 2003 yılında başladım. Halen devam ettiğim proje uygulamalarım sırasında birçok anılarım oldu. Yaşadıklarımı kitap haline getirmek için uzun süre çalıştım. Proje hayatıma ilk başladığım yıllardaki acemiliğimden uzmanlaşma aşamasına kadar tecrübelerimi paylaştığım bu kitapta anlatılan olayların tümü yaşanmış ve gerçektir. Erasmus+ Proje Rehberi kitabını kaleme almaktaki amacım deneyimlerimi paylaşmak ve projelerle uğraşan kişilere iyi bir ışık tutabilmektir. Bu kitabımın İngilizce ve Türkçe versiyonları “Google Books” da e-kitap olarak elde edilebilmektedir.

Osman Özbaş: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 Ali Şahin Sarızeybek: Derneğimiz kurulduğu günden beri aktif çalışmalarını sürdürmektedir. Bu amaçla birçok uluslararası gençlik ve yetişkin değişim programına, seminerlere, konferanslara, eğitim kurslarına, açık hava etkinliklerine, kongrelere, gençlik/yetişkin stajlarına, kampanyalara ve spor etkinliklerine katılmaktadır. Yapılan yurt dışı faaliyetlerinde, güzel Manisa’mızın ve ülkemizin kültür ve değerlerini tanıtmakta oldukça başarılı olmuştur. Bundan sonraki çalışmalarımızda da gençlerimize ve yetişkinlere faydalı işler yapmaya devam edeceğiz. Onların ufkunu açmak, olanaklar yaratmak hızla devam edecektir. Uyguladığımız ve gelecekte uygulayacağımız projeler ile Avrupa ülkeleri arasındaki kültür alışverişimiz devam edecek, Manisa’mızın tarihi değerlerini, mesir festivalini, Spil dağını ve Manisa lalesini (Anemon) yılkı atlarını, Manisa Tarzan’ını ve ülkemizi her yönü ile tanıtımını en iyi şekilde devam edeceğiz.

 

YORUM YAP