DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

DİJİTAL MEDYA..!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
DİJİTAL MEDYA..!

Enformasyon devrim süreci ve teknolojinin her geçen gün moderniteye ayak uydurarak kendini yenilemesi ve gelişmesiyle medyada göreceli bakış açısı ve uygulamalarıyla kendini yenileme ve yeni medya düzenine hızlı bir geçiş sağlamak durumunda kalmıştır. Dolayısıyla 21. yüzyılda medya kitle iletişim araçlarından, dijital medya araçlarına varıncaya kadar yeni medya düzenine doğru bir yönelim göstermiştir.

Yeni medya düzeninde kendine yer edinen dijital medya hakkında herkesimden insanlarda ve topluluklarda ilgili veya ilgisiz fikirler ortaya atılmaya başlandı. Bu fikirlerle oluşan dijital medya kavramının ne derece yeterli olduğunu net bir şekilde ortaya koyamıyoruz. Günümüz teknolojisinin hızlı gelişimi ve medyanın dijitalleşmesiyle geleneksel medya her geçen dönem etkisini kaybetse de günümüzde de radyo, basılı yayın organları, bilboard gibi medya biçimlerinin halen kullanımına devam edilmekte. Ancak teknolojik gelişmelerin beraberinde Dünya’nın her yerinde bilginin ve iletişimin taşındığı yeni medya türlerini ortaya çıkardığı net bir şekilde görülüyor.

Dijital medyayı en sade tanımıyla dijital kablolar ya da uydular aracılığıyla cihazlara gönderilen 1 ve 0’lardan oluşan ikili kodun ses, video, grafik, metin gibi içeriklere dönüştürülmek üzere iletilen dijital verinin iletilmesi olarak tanımlayabiliriz. Bilgisayarlar, tablet veya telefonlarla web tabanlı sistem ve uygulamaları her açtığımızda dijital medyayı kullanıyoruz. Dijital medya; videolar, makaleler, reklamlar, müzik, sesli kitaplar, sanal gerçeklik şeklinde hayatımızın her alanında yer edinmiştir. Cebinizde akıllı telefon taşıyor, gelişmeleri takip ediyor, fırsat buldukça haber sitelerini takip ediyor, arama motorlarında merak ettiğiniz herhangi bir arama yapıyor, sosyal medya ve video sitelerinde video izliyor siz de artık bir dijital medya kullanıcısınız demektir.

Dijital medya kendi içerisinde de türlere ayrılmaktadır. Bunlar; İşitsel, Video, Sosyal Medya, Reklamcılık, Haber-Edebiyat, Sanat ve diğerleri… Dijital medya dünyasında Fizy, Youtube Müzik, Spotify gibi platformlar sayesinde milyonlarca şarkıya veritabanlarındaki zengin arşivlerine dijital medya sayesinde ulaşabilmenin keyfini ve mutluluğu yaşıyoruz. EXEN, Bein Connect- Youtube- Netflix’in birbirinden zengin arşivleri sayesinde evlerimizdeki televizyonlarımızı, telefonlarımızı sinemaya dönüştürme şansına sahibiz. Facebook, Tweter ve diğer siteler aracılığıyla fotoğraflarımızı, videolarımızı paylaşmakla kalmıyor, eşimizin, dostumuzun, arkadaşımızın paylaşımlarını yakından takip etme ve iletişime geçmenin kolaylığını yaşıyoruz. Reklamcılar, reklam verenler dijital medya imkanlarıyla mesajlarını en hızlı şekilde ulaştırma ve kendilerini tanıtma imkanına dijital medya avantajıyla sahip oluyorlar…

Dolayısıyla hayatımızın her alanında dijital medyayla yaşıyor, imkanlarını kullanıyor ve avantajlarından istifade ediyoruz. Yapay zeka teknolojisinin her geçen dönem kendini yenilediği ve geliştirdiği bir zaman sürecinde bulunduğumuzu düşündüğümüzde dijital medyanın da her geçen dönem kendini daha da yenileyeceği bir gerçek olmakla kalmayacağı, hayatımıza daha ne gibi imkanları sunacağı tamamen ilgi ve merak konusu…

YORUM YAP