DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Geri bildirimde şeffaflık, hoşgörü ve adalet, kişişel iletişimin gücünü artırır

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Geri bildirimde şeffaflık, hoşgörü ve adalet, kişişel iletişimin gücünü artırır

İletişimi kişiler arasında bilgi, haber, duygu ve düşüncemizin aklımıza gelebilecek her türlü hal, biçim ve tavırla karşı tarafa aktarılması ve alışverişi olarak tanımlasakta iletişim türleri arasında kişi içi iletişimde mevcuttur. Bu yazımda iletişimin bireysel ve toplumsal yaşamdaki önemine değineceğiz…

İletişim kişilerde özgüven, düşünce ve eylem becerisi oluşturduğu gibi kişiler arasında bilgi, duygu ve düşüncesi alışverişi, toplum kültürü, ortaklaşma, ortak kılma kültürü sağlar. İletişim becerisini geliştirmeyen, düşüncelerini açıklamakta zorlanan ve çekinen kişiler zaman içerisinde toplumdan kendilerini soyutlayarak içlerine kapanırlar. Başta psikolojik olmak üzere çeşitli zorluklar yaşarlar ve yalnızlığa bu nedenle mahkumdurlar. Kişiler arasında ortaklık ve birliktelik yeni üretimlerin doğmasını, mevcut üretimlerin gelişmesini ve o üretim sürecinde kullanılan gereçlerin de geliştirilmesini sağlar. Yaşamın ilk anından itibaren varolan iletişimin bu yapısı iletişimin daha çok toplumsal rolünü ortaya koymaktadır. Diğer bir deyişle toplum olmadan iletişimin olmayacağı gerçeğidir.

KÜTÜPHANELER TOPLUMSAL İLETİŞİMİN KALESİDİR

İletişim  sürecinin en güzel örneklerinden birini bulunduğumuz il ve ilçelerdeki kütüphenelerde yaşarız. Çünkü kütüpheneler özellikle toplumsal iletişimin çok önemli bir parçası ve adeta kalesidir. İletişim sürecinin gelişmesine, bilgi alışverişi ve gelişiminin kurulmasına öncülük eden kütüphaneler sadece bilgi erişiminin sağlandığı yerler olmanın dışında ayrıca özellikle her geçen gün bugün yaşadığımız süreçte bireyler arasında bilginin ticari mal olmasından kaynaklanan dezavantajların giderilmesinde de önemli rol oynar.

İLETİŞİMDE KAYNAĞIN (GÖNDERİCİNİN) ÖNEMİ

Kaynak gönderici rolünü üstlendiği için herşeyden önce bilgili ve güvenilir olmalıdır. Kaynak edindiği tecrübe ve kazandığı bilgiye dayalı olarak göndereceği mesajı oluşturur. Örneğin bir asayiş haberine gönderilen muhabiri ele alalım. Gittiği haberde fotoğraf çekmesinden tutun da yaşanan olay, kaza, cinayet veya diğer hadiselerde daha ööneden bilgi ve mesleki tecrübesi yoksa bocalar ve öncelikle kendi iç ileşiminde dahi kargaşa yaşar. O nedenle Gazete yetkilisi yaşanan asayiş haberine uygun bir muhabiri göndermekle yükümlüdür. Çünkü mesajın yani haberin en doğru, tarafsız bir şekilde ayrıntılarıyla yazacak olan ve okuyucuyla buluşturacak olan kaynak muhabirdir. Tabi haberin okuyucuyla buluşmasında kaynak görevi gören muhabirin aynı zamanda tanınması ve kabul görmesi de önemlidir. Bu örnekten de yola çıkarak kaynak göndereceği mesajda anlaşılır bir dil kullanmalıdır. Kaynak göndereceği mesajı bilgi ve tecrübesiyle birleştirmeli alıcıya mesajı doğru ve mümkün olduğunca zamanı en iyi kullanarak aktarmalıdır.

İLETİŞİMDE ÇATIŞMALARI NASIL ÖNLERİZ?

İnsanların birbirleriyle iletişim halinde oldukları yaşam içerisinde çeşitli ortam ve konular nedeniyle kişiler arası anlaşmazlıklar ve çatışmalar kaçınılmazdır. Önemli olan bu anlaşmazlık ve çatışmaları en aza indirgemek hatta örgütsel iletişimde meydana gelen çatışmaları akıllı bir yönetim şekliyle avantaja çevirmektir. Çatışmaların ister iş ister özel yaşam çerçevesinde kaçınılmaz olduğunu kabul eden toplumlar zaman içerisinde farklı fikir ve yöntemlerin bir zenginlik olduğunu kabul ederek çatışma olgusunu yaşamış oldukları toplumun lehine nasıl işleteceklerini de öğrenmişlerdir. O nedenle çatışmayı kabul etmek ve onu başarılı bir şekilde yönetmek çok önemlidir. Ne yazık ki tüm bu gerçekler söz konusuyken insanların farklı fikir ve teşebbüslere hoşgörü ile yaklaşması beklenirken tam tersinin yaşandığını hep birlikte görürüz. O nedenle insanlar çatışmadan ve farklı fikirlerini ortaya koyarak bunun üzerinde tartışmaktan genel olarak kaçınmışlardır. Önemli olan farklılıkların çatışmasından hakikat şimşeğinin, zenginliğin ve doğrunun doğacağı gerçeğini görebilmektir. O nedenle anlaşmazlıkları ve çatışmayı en  aza indirgemenin yolu işbirlikçi, barışçıl, uzlaşmacı, hoşgörülü olmaktan ve empati yapmaktan geçmektedir. Kişiler ne derece bilgi, istek, talep ve hedeflerini ortaya koyarsa karşı taraftaki kişileri de o derece tanıma ve paylaşımda bulunma imkanına sahip olur. Kişiler sadece kendi mantıkları doğrultusunda değil de ortayı bulan bir anlayış içerisinde olup mantıksal bir yöntemle işbirliği içerisinde bulunursa anlaşmazlık ve çatışmalarda o derece az yaşanır. Yine yaşadığımız toplum içerisinde sorumlu olduğumuz konulardan kaçınarak bu sorumluluğu başkalarının üzerine yıkma girişimi beraberinde bazı anlaşmazlık ve çatışmalar doğuracağı için kişiler bu anlayış ve yöntemden vazgeçerek sorumluluk almaktan ve onu yerine getirmekten kaçınmamalıdır.

FEEDBACK

İletişim sürecinde yaşanan Feedback diğer bir adıyla geri besleme ya da geri bildirim her geçen gün yaşantımızda önemini daha da fazla hissettirmektedir. Çünkü feedback içinde bulunduğumuz durum veya üzerinde çalıştığımız herhangi bir konuya ve karşımızdaki kişiye verdiğimiz önemi ve ele alış şeklimizi ortaya koyar. Doğru ve etkili yapılan geri bildirimin birey, grup ve topluluk başarısında ve gelişmesinde önemli yeri vardır. Geri bildirimde şeffaflık, hoşgörü ve adalet ilkelerine bağlı kalmanın kişişel iletişimin güçlü kılınmasında ve toplum ile kurum kültürünün gelişmesinde çok büyük etkileri vardır.

 

YORUM YAP