DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Manisa’ da Saray-ı Amire ihya edileceği günü bekliyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Manisa’ da Saray-ı Amire ihya edileceği günü bekliyor

Fatih Sultan Mehmet’in yetiştiği Saruhan (Manisa) Sancağı’nda padişahların mekanı olan  Saray-ı Amire’den (Manisa Sarayı) günümüze sadece bir kule kaldı. 1403 yılında 2. Murat tarafından yaptırılan Saray-ı Amire’den (Manisa Sarayı) bugüne dek ulaşabilen tek yapı olan Fatih Kulesi’ nin yeniden hayata kazandırılmasını bekleniyor.

20.07.2018 Tarihinde Fatih Kulesi Restorasyonuna ilişkin protokol imzalandı

Manisa Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa’ nın tarihi kimliğine ilişkin son dönemde attığı başarılı adımlarla kendinden söz ettiriyor; arkeoloji müzesi, el yazmaları müzesi gibi kentin kimliğinde önemli kayıtları barındıran sergilerin açılması için hazırlıklar yapıyor. Manisalılar şimdi Saray-ı Amire’den (Manisa Sarayı) günümüze kadar tek ulaşabilen yapı olan Fatih Kulesi’ nin de yeniden hayata kazandırılmasını bekliyor.

20.07.2018 Tarihinde Fatih Kulesi Restorasyonuna ilişkin protokol imzalandı.  O günden bugüne Saray-ı Amire’ nin de ihyasına ilişkin protokolün hayata geçmesi ve kısa sürede Saray-ı Amire tanıtım müzesi olarak hizmete açılması hedefleniyor.

Geçen yıl imzalanan protokolle projenin yaklaşık 3 yılda tamamlanması planlandığı ifade edilmişti.

Restorasyon sonrası Fatih Kulesi, Saray-ı Amire’nin tanıtılacağı bir müze olarak hizmet verecek.

MANİSA FATİH KULESİ 

Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Süleyman Çelebi’nin (1390) tarihinde başlayan şehzadelerin Manisa’ya gelişleri III. Mehmet’in I595’te tahta çıkmasına kadar devam etti. 175 yıl şehzade sancağı konumunda olan Manisa’da şehzadelerin kaldığı bir saray zaman içinde kısım, kısım inşa edildi.

Şehzadelerin sancaklarda eğitim alması geleneğinin kalkmasının ardından Manisa Sarayı Saray-ı Amire yavaş yavaş tahliye edilmeye ve kaybolmaya başladı. Son olarak yunan işgalinde geriye kalan parçaları da yanarak yok oldu. Geriye sadece Fatih Kulesi – Köşkü dediğimiz yapı kaldı.

Yapı farklı zamanlarda onarımlar ve birçok fonksiyonla kullanıldıktan sonra 11 Kasım 1955 Tarihinde Maliye Hazinesi tarafından Türkiye Kızılay Cemiyeti Tüzel Kişiliğine verildi. Kızılay sayesinde yıkılmaktan kurtulan yapı uzun yıllar Kızılay şubesi olarak hizmet verdi. Manisa Sarayından sağlam ve kullanılabilir durumda kalan tek yapı olarak günümüze kalan yapıda çeşitli değişiklikler olmasına rağmen ana gövdesi sağlam bir şekilde günümüze ulaşmıştır.

 

YORUM YAP