DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

MAVİ GÖZLERİNİN IŞIĞI BENİ GÖTÜRÜR PAŞAM

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
MAVİ GÖZLERİNİN IŞIĞI BENİ GÖTÜRÜR PAŞAM
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıkarlar, Samsun’da işgalci İngiliz askerleri ve çevrede Rum Pontus çeteleri bulunmaktadır. Samsun’dan Havza’ya doğru yola çıkarlar, buradan daha güvenli bir yer olan Amasya’ya gitmek için Müftü Hacı Tevfik Efendi’ye telgraf gönderir, hacı Tevfik Efendi: ” Amasya halkı vatan, din ve devlet yolunda mücadele edenleri bağrına basmakla müftehir ( övünç duyacaktır) olacaktır.” cevabını verince yola çıkarlar, Müftü Efendi ve halk coşkun bir şekilde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını şehrin girişinde karşılarlar.
Perşembeyi Cumaya bağlayan akşam Sultan Beyazıt Camii Vaizi Abdurrahman Kamil Efendi, Mustafa Kemal Paşa’yı ziyaret eder, gece geç saate kadar sohbet ederler, konuşmalar bitince gece yarısı izin ister, Mustafa Kemal Paşa, Abdurrahman Kamil Efendi’nin elini öptükten sonra: ” Yanınıza adam katayım mı? Karanlıktır.” deyince Abdurrahman Kamil Efendi: ” Gözlerinizin ışığı beni götürür Paşam.” deyince Mustafa Kemal Paşa tekrar Kamil Efendinin elini öper ve şunları söyler: ” Baba bu işte muvaffak olmak var, olmamak var. İnşallah olacağız. Eğer olamazsak bizi asarlar kelle gider ne dersin?” deyince Abdurrahman Kamil Efendi cevap verir: ” hey oğul sen bu genç yaşında başını vatan ve millet uğruna feda etmişsin, koy benim bu ihtiyar kelle de senin uğruna feda olsun.” Mustafa Kemal Paşa tekrar Kamil Efendi’nin elini öper, yanına komiser Osman Efendi’yi katarak yolcu eder.
Ertesi gün Cuma namazına Mustafa kemal paşa ve arkadaşları giderler, caminin içi ve dışında mahşeri bir kalabalık vardır, Abdurrahman Kamil Efendi, halkı milli Mücadeleye davet eden bir konuşma yapar, Mustafa Kemal Paşa da caminin duvarına çıkarak ülkemizin son durumunu anlatır ve Abdurrahman Kamil Efendi de söz alarak: ” İşte size Hazreti Ömer gibi bir Başbuğ” diyerek Mustafa Kemal Paşa’yı gösterir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, büyük zaferden sonra Amasya’ya her gidişinde Abdurrahman Kamil Efendi’yi ziyaret eder, elini öper ve kendisine ” BABA” diye hitap eder. İstiklal Harbimizde Başkomutan Atatürk’ün arkasında sarıklı, çarıklı, fötr şapkalı, kasketli, kravatlı, okumuş, okumamış koca bir millet vardır. İzmit Ali Fuat Paşa kasabasında bulunan müzede Kurtuluş Savaşına fiilen katılan 168 müftü ve din adamının isim listesi bulunmaktadır. Atatürk’ün deyişiyle: ” Papa Eftim, bir ordu kadar hizmet etmiştir.” Türk Ortodokslarından 500 kadar genç vatandaşımız da, bu mücadelede canlarını feda etmişlerdir.
Avrupalılar bizim kimliğimiz sorguluyorlar, bazı vatandaşlarımızın kimliğini tanımamızı istiyorlar, vatandaşlarımızın kimliği Dumlupınar ve Sakarya Şehitliğindeki mezar taşlarında yazılıdır. 85 milyon biriz, iriyiz, diriyiz.

YORUM YAP