DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ÜLKEMİZDE 1897 YILINDA AZINLIK OKULLARI

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
ÜLKEMİZDE 1897 YILINDA AZINLIK OKULLARI

ÜLKEMİZDE 1897 YILINDA AZINLIK VE YABANCI ÜLKE OKULLARI

A- AZINLIK OKULLARI:

MİLLİYETİ : OKUL SAYISI:

RUM …………….. 4.390

ERMENİ 851

BULGAR 693

YAHUDİ 331

SIRP 85

ULAH (ROMEN) 63

KATOLİK RUM 60

KATOLİK 50

TOPLAM 6.523

 

B- YABANCI ÜLKE OKULLARI:

YABANCI OKULLAR : OKUL SAYISI:

A.B.D………………………………………. 131

FRANSIZ………………………………… 127

İNGİLİZ …………………………………. 60

ALMAN………………………………….. 22

İTALYAN ……………………………….. 22

AVUSTURYA ……………………….. 11

RUS ……………………………………… 7

İRAN ……………………………………. 4

TOPLAM : 384

KAYNAK: PROF. DR. S. ARIBAŞ ” TÜRK EĞİTİM TARİHİ” SH: 1549156

ALINTI: ERKAN AKBALIK

YORUMUM: 1923 yılında Anadolu’da 23 adet Lise bulunmaktadır, 1914-1923 yılları arasında Liselerimiz hiç erkek öğrenci mezun vermemiştir, son sınıf öğrencilerinin tamamı cephelere gitmiştir. İstanbul Galatasaray ve Vefa Liselerindeki son sınıf öğrencilerin hepsi Çanakkale cephesine gönüllü gitmişler, çoğu şehit olmuşlar, sağ kalanlar ise Filistin Cephesine gitmişler, bakiyeleri ise Kurtuluş Savaşında görev almışlardır. Balıkesir Lisesi son sınıfında sadece bir erkek öğrenci mezun olmuştur.

Kurtuluş Savaşımızda Genel Kurmay 2. Başkanı ve Batı Cephesi Kurmay Başkanı emekli Orgeneral Asım GÜNDÜZ Paşa, hatıralarında yazıyor. 18 yaşını bitirmiş okur- yazar gençler silah altına alınarak Ankara Cebeci Çayırında 45 günlük silahlı eğitimden sonra Yüzbaşı rütbesiyle Bölük komutanı olarak görevlendirilir. Bu 18 yaşındaki Yüzbaşıların % 85’i Sakarya Savaşında şehit olmuşlardır.

1923 yılında okuma yazma bilenler sadece Subaylar ve memurlar ile Yabancı Okullardan mezun olan azınlık mensuplarıdır, okur- yazar olan diplomasız kişiler ise Eğitmen olarak ülkemizdeki okullarda görevlendirilmişlerdir. Isparta’nın Sütçüler İlçesinde okuma- yazma bilen olmadığı için memur ataması yapılamamıştır. Ülkemizin en klabalık nüfusuna sahip lan ilçelerimizden Tarsus’ta Tarsus Amerikan Koleji 1888 yılında, iki adet Fransız Cizvit Okulu 1899 yılında öğrenime başlarken Tarsus lisesi ancak 1953 yılında açılabilmiştir.

Atatürk, 1928 yılında bizi bir gecede cahil bıraktı diyen kara cahiller bu rakamları okuduktan sonra yorum yapsınlar. Ders kitabının haricinde bilimsel ve gerçeklere, belgelere dayanan kitapları okumayan, konferanslara katılmayıp akademisyenleri ve bilim adamlarını dinlemeyen ve araştırma yapmayan kişiler aydın kişi mi oluyorlar? Öğrenme metodu üç adettir, okumak, dinlemek ve araştırma yapmaktır. Aksi halde birkaç fakülte bitirseler bile ancak okumuş cahil olurlar.

YORUM YAP