DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ULUSAL KALKINMA AKTÖRÜ VE FAKTÖRÜ OLARAK MEDYA-1

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
ULUSAL KALKINMA AKTÖRÜ VE FAKTÖRÜ OLARAK MEDYA-1

GİRİŞ

Sözcük olarak medya, Latince “medium” sözcüğünün çoğulu olup “aracılar” anlamına gelmektedir. Temel olarak medyanın bir “aracılık” işlevi olduğu kesindir. Aracılık işlevi de bilginin oluşturulmasına, ulaştırılmasına, iletilmesine ve yayılmasına aracılık etmek şeklinde gerçekleşmektedir. “Bilginin dolaşımına aracılık etmek” sadece halk arasında değil, hükmettenhalka, halktan hükümete ya da halkın bir kesiminden diğer kesimine olacak şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Medya,ulusların kalkınmasında etkili ve olumlu bir rol oynamaktadır. Ancak medya, özgür ve bağımsız bir ortamda ve “KöniMedya Eyeliği”çerçevesinde ulusal kalkınmaya olumlu bir katkı sunabilir. “Köni Medya Eyeliği”, medya organı sahipliğinin âdil ve dengeli olmasını ifade eder. Tekelleşmiş bir medya sahiplik yapısı, medyadan beklenen faydanın düşmesineyol açar.

Medya ve ulusal kalkınma arasındaki ilişkiyi anlamak ve değerlendirmek için öncelikle “ulusal kalkınma” ifadesinin ne olduğunu anlamak gerekir.Kalkınma sadece bir alanda ileri gitmek değil, bütünsel olarak bütün alanlarda toplu bir ilerleme ve yükselme anlamına gelir.Bireyin yaşamını ve çevresini iyileştirmeye bir değişim sürecidir.

Bir ulus bağlamında kalkınma, ekonominin, sosyal çevrenin ve siyasi eğilimin yapısında değişiklikleri gerektiren niteliksel bir değişimdir. Ulusal kalkınmanın genel amacı, insani gelişme veinsanların bilgiye daha fazla erişim seçeneklerinigenişletmektir.

YENİ DÜNYA VE KİTLESEL MEDYA

Teknolojinin gündelik hayatımızı temelden etkilediği günümüzde devletler artık kendi uluslarının gücüne her zamankinden daha fazla yoğunlaşıyor. Ortaya çıkan dengesizlik, uluslar içinde ve arasında eşit bir güç dağılımını engelliyor. Sadece düşük maliyetli kamu hizmeti, toplum temelli ve / veya yurttaş medyasının yaygınlaşması yoluyla sağlıksız güç dağılımına barışçıl bir şekilde meydan okunabilir ve yeni, karşı dengeleyici önlemler alınabilir.

21.yüzyılda medyanın göz korkutucu bir gündemi olacak gibi görünmektedir. Kırsal ve kentsel alanlarda daha iyi demokratik yönetişim sistemlerinin inşası nasıl kolaylaştırılır? Çalkantılı mega şehirlerle nasıl başa çıkılır? Koruma ile tüketim nasıl uyumlu hale getirilir? Medya ve izleyicileri, büyüleyici kaosun keşfedilmemiş zamanlarına doğru ilerlerken, ulusları bir arada tutmaya ve devletleri bireysel vatandaşlara ve diğer insanlara daha saygılı hale getirmeye nasıl yardımcı olunur? gibi sorular yeni dünyanın ve yeni medyanın en temel sorun alanları olacaktır.

Bir kurum olarak medya, günümüzün modern dünyasının kilit oyuncularından biridir. 24 saatlik haber kültürünün yükselişinin insanların gazetelerden aradıklarının doğasını değiştirdiği söylenebilir. İçinde yaşadığımız çağ, genellikle toplumumuzdaki medyanın baskınlığına atıfta bulunularak ayırt edilir. Örneğin, “bilgi”, “iletişim”, “medya” ve “dijital” gibi çeşitli kelimeler, içinde yaşadığımız çağı etiketlemek için birbirinin yerine kullanılır.

Kitle iletişim araçları, hayatımızda güçlü ve yaygın bir güç oluşturur. Her gün medya mesajlarının bombardımanına maruz kalıyoruz. Topluluğumuz, devletimiz, milletimiz ve dünya hakkında aldığımız bilgilerin çoğu bize gazete, dergi, televizyon ve radyo aracılığıyla geliyor. Bu medya aracılığıyla iletilen bilgi ve görüşler, insanlara, olaylara ve sorunlara karşı tutumumuz üzerinde büyük etkiye sahiptir. Kitle iletişim araçları, insanları okuyucuyu, dinleyiciyi veya izleyiciyi neredeyse uyuşturan bir bilgi seline maruz bırakır.

Medyanın ulusal kalkınmadaki olumlu rolü genel olarak üçüncü dünya ülkelerinde kabul görmüştür.Çünkü bilgi yayma, alıcılar arasında sosyal değişimi sağlamda kilit bir rol oynamaktadır. Medya, güçlü bir haber toplama ve haber yayma platformu olmasının yanı sıra, derin bir sosyal temele sahip olan bir kurumdur. Medya ve toplum arasındaki karşılıklılık ilişkisi, ona sahip olduğu gücü verir. İster basılı ister elektronik olsun, medyanın çekiciliği büyük ve derindir. Bireysel davranıştan sosyal normlara kadar, medya gamı geniş ve derindir. Elektronik medyanın daha resim odaklı olması daha sansasyonel ve çekicilik taşır.

(devam edecek)

YORUM YAP