DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Korumacı tedbirler, salgın kaynaklı ekonomik sorunları derinleştiriyor’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Korumacı tedbirler, salgın kaynaklı ekonomik sorunları derinleştiriyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi. Küresel ekonomi ve güvenlik mimarisinde köklü değişimlerin yaşandığı bir dönemden geçildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Covid-19 salgının yansımalarını hayatın hemen her alanında görmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomiden ticarete, toplumsal hareketlerden kamu güvenliğine kadar çok geniş bir yelpazede salgının artçı sarsıntılarına şahit oluyoruz. Salgınla beraber istikrarsızlığın, İslam ve yabancı karşıtı ırkçı akımların dünyanın farklı köşelerinde yaygınlaştığını görüyoruz. Demokrasi ve demokratik değerler yara alırken sorun çözme mekanizmaları işlerliklerini kaybediyor. Uluslararası toplum tarafından terk edilmiş olma düşüncesi bilhassa sistemin çeperinde yer alan yoksul ülkeleri içe kapanmaya sürüklüyor. Salgınla beraber ekonomileri iyice kötüleşen az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yönelik yardımların şarta bağlanması, adalete ve hakkaniyete olan inancı da aşındırıyor. Küresel ekonominin toparlanma ihtiyacı en üst safhadayken özellikle gelişmiş ülkelerin korumacı tedbirlere başvurması salgın kaynaklı ekonomik sorunların derinleşmesine sebep oluyor.”

“Herkes güvende olana kadar hiç kimsenin güvende olamayacağı” gerçeğiyle bir kez daha yüzleşildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’ nun bilhassa küresel sınamalar karşısında daha etkin inisiyatifler üstlenmesi gerektiğini söyledi.

”İyi terörist, kötü terörist sınıflaması çarpık bir anlayış.”

“Terörle mücadele başta olmak üzere Türkiye’nin önceliklerini, hassasiyetlerini ve haklı beklentilerini müttefiklerimizin dikkatine sunduk ancak burada üzülerek bir hususun altını çizmek istiyorum, terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist, kötü terörist sınıflamasına giden çarpık anlayış mevcudiyetini ne yazık ki koruyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği, bilakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumartesi günü Afrin’deki Şifa Hastanesini hedef alan YPG/PYD terör örgütünün 14 masumu katlettiğini, 32 sivili de yaraladığını anımsatarak, şöyle konuştu:

“Sadece bu terör eylemi bile müttefik silahlarıyla donatılan, yöneticileri kimi ülkelerde kırmızı halılarda ağırlanan bu örgütün kanlı, kirli ve çirkin yüzünü göstermeye kafidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve vesilesiyle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile bir araya geldiklerini belirterek, ”İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde doğrudan diyalog kanallarını etkin ve düzenli şekilde kullanma hususunda mutabık kaldık.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’lerle alakalı olarak Biden’a herhangi bir öneride bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:

“Tabii ki burada yapılacak olan böyle bir görüşmede, S-400’ün gündeme gelmemesi mümkün değil. Ama S-400’de bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan’a ifade ettim ve bunun yanında F-35 konusunu kendilerine aynı şekilde yine ifade ettim. Temennim odur ki savunma sanayisi ile ilgili olarak müşterek yapabileceğimiz adımlar nelerdir, bunları ifade ettim. Tabii bugün burada hepsi bu işlerin bitmiyor. Bundan sonraki süreçte de Dışişleri Bakanlarımız, Savunma Bakanlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu süreci inşallah sağlama bağlayacaklar.”

YORUM YAP