9. Yargı Paketi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
9. Yargı Paketi’nde Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarının oluşturduğu hukuki boşluğun doldurulması ve uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesi anlamında maddeler yer alıyor. Buna göre Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda yapılan düzenlemeler ile yargı süreçlerinin hızlandırılması, adaletin daha etkin ve erişilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.
Kanunla, Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’a madde ekleniyor. Buna göre, istinaf incelemesi için dosya kendisine gönderilen ilgili hukuk dairesi, bir ay içinde yapacağı ön inceleme sonucunda iş bölümü bakımından kendisini görevli görmezse gerekçesiyle birlikte dosyayı görevli olduğu kanısına vardığı ilgili hukuk dairesine gönderecek. Bir aylık sürenin bitiminden sonra veya duruşma günü verilen dosya hakkında gönderme kararı verilemeyecek.
Yargı paketinde bazı medya haberlerinde infaza ilişkin tartışmalar açan Cezasızlık algısı ortadan kaldıracak infaz, Tekerrür hükümlerinde değişiklik, Ceza indirimi ise yok; ancak 10. Yargı Paketi’nde ‘İyi hal indirimi’ ‘Denetimli Suçlar’ dahil bu konularda düzenlemeye yer verilebileceği tahmin ediliyor.
Yargı paketinde Türk Medeni Kanunu’nda bazı düzenlemelere gidiliyor
Yargı paketinde Türk Medeni Kanunu’nda bazı düzenlemelere gidiliyor. Paketin öne çıkan maddeleri arasında, çocukların yüksek yararını gözeten düzenlemeler bulunuyor; özellikle çocuk hakları, aile içi şiddet, kamu davası açılması sürecinde mağdurlara yönelik koruyucu tedbirlerin genişletilmesi gibi konulara öncelik veriliyor. Buna göre, sosyal çalışma görevlileri, mahkemeler yerine Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine atanacak. Bunun yanı sıra, aile içi şiddet mağdurlarının koruma altına alınmasına yönelik daha etkili uygulamaların getirilmesi hedefleniyor.
Taslakta Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de yer alıyor.
9. Yargı Paketi görüşmelerinde TMSF’nin kayyum atama yetkisi de tartışıldı; buna göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atanmasına ve Kamulaştırma Kanunu’ndaki değişikliğe ilişkin hükümler çıkarıldı.
Hakaret suçu ve uzlaştırmada yeni düzenlemeler
Düzenlemede Hak arama özgürlüğünün daha etkin şekilde kullanılabilmesine yönelik maddeler ile ‘Hakaret Suçuna’ ilişkin hususlar da yer alıyor; buna göre ‘Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek.’ deniliyor.
Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.
Şüpheli, mağdur veya suçtan zarar gören, kendisine uzlaşma teklifinde bulunulduktan itibaren 7 gün içinde kararını bildirmediği takdirde, teklifi reddetmiş sayılacak.
9. Yargı Paketi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.