DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ABD, İran’ ın 4 tanker gemisine ‘Uluslararası sularda’ el koydu

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
ABD, İran’ ın 4 tanker gemisine ‘Uluslararası sularda’  el koydu

ABD yönetimi İran’a yaptırımlar kapsamında ilk kez İran petrolünü taşıyan gemilere el koydu. Yetkililer, gemilere İran’a yönelik yaptırımlar kapsamında el konulduğunu açıkladı.

Geçen ay Washington’daki federal savcılar İran’ın Venezuela’ya petrol gönderdiği 4 tankere el koymak için dava açtı. Dava konusu, işadamı Mahmud Madanipour’ un ABD tarafından belirlenmiş bir yabancı terör örgütü olan İran Devrim Muhafızları’yla bağlantılı olduğu yönündeki ticari faaliyetine dayanıyor.

Ancak dava konusu yaptırım kararı uluslararası sularda uygulamaya konuldu.

Luna, Pandi, Bering ve Bella adlı 4 gemiye,  uluslararası açık denizde el konulduğu ve gemilerin Teksas eyaletine bağlı Houston limanına getirilmek üzere yolda olduğu kaydedildi.

Gemilerin veya yüklerinin şimdi nerede olduğu belli değil.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, Associated Press’e, ele geçirmelerde askeri güç kullanılmadığını ve gemilere fiziksel olarak el konulmadığını söyledi. Yetkili, ABD yetkililerinin gemi sahiplerini, sigortacıları ve kaptanları, artık ABD mülkü haline gelen kargolarını teslim etmeye zorlamaları için yaptırımla tehdit ettiğini söyledi.

Bu olayla, ABD ilk kez İran petrolünü taşıyan gemilere el koymuş oldu.

ABD’nin İran’a nükleer programı gerekçesiyle uyguladığı yaptırımlar kapsamında, İran’ın petrol gelirinin kesilmesi amaçlanıyor. İran ise nükleer programını, ‘barışçıl nedenlerle’ yaptığını kaydediyor.

YORUM YAP