DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Akıllı Telefon ve Yazılım Güvenliği Milli Güvenlik Meselesidir!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Akıllı Telefon ve Yazılım Güvenliği Milli Güvenlik Meselesidir!

Günümüzde akıllı telefonlar, özellikle mobil cihazlar veri ihlalleri, kötü amaçlı yazılım tehditleri ve kimlik avı dolandırıcılıkları gibi önemli güvenlik endişeleriyle karşı karşıya; Kullanıcılar, güvenli olmayan Wi-Fi ağları, güncel olmayan yazılımlar nedeniyle de risk altında.

Akıllı telefonlar her ne kadar hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olsa da bu cihazların güvenliği, milli güvenlik açısından da kritik bir öneme sahip. Özellikle son günlerde Lübnan’da çağrı cihazlarından yapılan patlatmalar, akıllı telefonların konum bilgileri ve istihbarat konusu olması iletişim araçlarının güvenliğini tartışılır hale getirdi.

Lübnan’da İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılarda, cihazlara yerleştirilen patlayıcıların uzaktan patlatılarak en az 32 kişinin ölümüne ve yüzlercesinin yaralanmasına sebep gösterildi. Bu da özellikle elektronik cihazların güvenliği konusunda dünya genelinde soru işaretleri oluşturdu.

Çünkü ithal edilen telefonlar ve yabancı yazılımlar nedeniyle özellikle kriz anlarında telefon, elektrik ve iletişim sistemleri gibi kritik altyapı ürünlerinin güvenlik açıkları büyük risk oluşturabiliyor. Yapay Zeka kullanım ve yazılımı da bu konuda önemli gelişmeler gösteriyor.

Devletler, vatandaşlarının kişisel verilerini korumak ve stratejik bilgilerin sızmasını önlemek için akıllı telefonların ve yazılımların güvenliğini sağlamaya yönelik ciddi adımlar atıyor.

ULAK Haberleşmenin Veri Hızı Artırılıyor

Uzmanlar, akıllı telefonlarda kullanılan yazılımların yerli ve güvenli olmasının, dış tehditlere karşı önemli bir savunma mekanizması olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, akıllı telefon ve yazılım donanımı, yapay zeka ve iletişim güvenliğinin milli güvenlik meselesi olarak ele alınması gerekliliğine vurgu yapıyor.

Türkiye’de de MGK (Milli Güvenlik Kurumu) toplantılarında ilk kez yapay zeka teknolojisi gündeme girdi. Bu bağlamda yerli ve milli yazılım geliştirme çalışmalarına hız vermiş durumda. Örneğin geçen hafta ULAK Haberleşme ile sabit direklere kurulu yerli ve milli 4,5G baz istasyonlarının taşınabilir hale getirilip kapsama alanını genişleterek önemli bir yeniliğe imza atıldı. ULAK Haberleşme tarafından üretilen 5G radyo, 5G baz istasyonu ve 5G çekirdek şebeke bileşenlerinden oluşan taşınabilir 5G özel şebeke ağı, yüksek veri hızlarına ulaşarak yeni bir dönemin kapılarını araladı.

Ülkemizde yerli telefon markalarının gelişimi yanında veri toplama ve haberleşme sistemlerinde de yerlileşme adımları atıyor. Yapay Zeka teknolojisi de bunun bir parçası elbette.

Türkiye’nin mühendislik ve teknoloji alanındaki mevcut birikimini kullanarak, bu tür stratejik ürünlerin yerli üretimini hızlandırmasının önemi gayet açık; Uzmanlar bu eğitimlerin orta dereceli okullardan başlayarak uygulamaya dönük yeni girişimlere yol açabilmesinin önemine işaret ediyor.

YORUM YAP