DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Amerika Birleşik Devletleri’ nde zeytinyağı tüketimi son yıllarda artış gösteriyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Amerika Birleşik Devletleri’ nde zeytinyağı tüketimi son yıllarda artış gösteriyor

Amerika Birleşik Devletleri’ nde zeytinyağı tüketimi son yıllarda artış gösteriyor. Bunun nedeni olarak zeytinyağının sağlık yararları konusundaki tüketicinin artan farkındalığı gösteriliyor.

Kamuoyunda zeytinyağı tüketiminin ‘diyet’ programlarına yardımcı olabileceği konusunda yazılan makaleler ve Akdeniz mutfağındaki yerine ilişkin bilgelenmeler yanında, kişisel gelir artışına bağlı olarak tüketimin de atma eğilimini sürdürmesi bekleniyor.

Ancak 2020 yılına ilişkin pandemi sürecinde hanehalkı gelirleri ve zeytinyağı tüketimi arasındaki lişkinin netleşmesi biraz daha zaman alacak.

Geçen yılın rakamları (2019) incelendiğinde ABD’ nin 1.3 milyar dolar zeytinyağı ithal ettiği görülüyor. Ancak 2020 yılı ilk aylarında Covid-19 süreci nedeniyle Amerika’ nın zeytinyağı ithalatında yüzde 11’lik gerileme oldu.

Türkiye yüzde 4 pazar payı ile dördüncü büyük tedarikçi konumunda. 2020 ilk aylarında Türkiye’den ihracatta yüzde 25 düşüş gösterdi.Bu fark daha çok fiyat avantajı dolayısıyla ithalatın Türkiye’ye göre göreceli olarak daha uygun ürün temin ettikleri Tunus, Arjantin ve Portekiz’e yönelmelerinden kaynaklanıyor.

Bu yılın global zeytinyağı üretim  beklentilerinde İspanya öne çıkarken, pekçok ülkede rekoltenin azalacağı öngörüsünde bulunuluyor. Bakanlığın zeytinyağı üretim düşüşünde önemli faktörün İspanya dışında Avrupa Birliği’nden olacağı tahmin ediliyor.

Tunus ve Türkiye’ de ise 2019’da olduğundan daha düşük hasat yapması bekleniyor.

YORUM YAP