DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Bakan Akar: ‘Yunanistan’ın, Macron’un kendini kurtarma operasyonlarına meze olmaması lazım!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Bakan Akar: ‘Yunanistan’ın, Macron’un kendini kurtarma operasyonlarına meze olmaması lazım!’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta kademesi, Antalya’nın Kaş ilçesine gitti. Bakan Akar, Meis adası ile ilgili tartışmalara değinerek, “Herkesi aklı selime davet ediyoruz” dedi.

Bakan Akar ve TSK komuta kademesi, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i anma törenine katıldı; aynı gün Kaş Deniz Gözetleme Karakol Komutanlığını da ziyaret ederek personelle bir araya geldi.

Mustafa Ertuğrul Aker Kimdir?

1893 Girit’te doğan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, 1917 yılında, Birinci Dünya Savaşı’nda 4 küçük topu ile İngilizlerin dört uçaklı gemisi ‘My Chree’yi Meis’te sulara gömdü. Bir diğer gemiyi de savaş dışı bıraktı. 200’e yakın irili ufaklı tekneyi ve Fransız topçu tabyalarını top ateşi ile yakan Aker, Fransız gemileri ‘Paris 2’yi 13 Aralık 1917’de, ‘Alexandra’yı da 8 Mart 1918’de Kemer’de top atışlarıyla batırdı. 1919’da Aydın’da Yunanlılar ile yaşanan çatışmada ağır yaralanan Mustafa Ertuğrul Aker, emeklilikten sonra yerleştiği Antalya’da 5 Kasım 1968 tarihinde yaşamını yitirdi.

Bakan Akar’ dan açıklamalar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i anma törenini ardından açıklamalarda bulundu.

”Yunanlı komşularımız son derece bencil davranmakta, hukuku kendilerine göre yorumlamakta. Bugüne kadar gelişmiş bazı faaliyetler. Bunları uluslararası hukuka uygun şekilde gerçekleştirilmesini istiyoruz. Bu konuda çalışmaları tamamlayacağız. Şu anda Türkiye son derece kararlı. Biz diyalogdan yanayız. Barışçıl yöntemlerle sorunların çözülmesini istiyoruz.” Dedi.

Akar’ın konuşmasında bazı satırlar şöyle:

”Burada Yunanlı komşularımız, anlaşmaları bir tarafa bırakıp, adaları çok ciddi bir şekilde deniz yetki alanları konusunda ısrar ediyorlar. Bu konudaki çalışmalar yapılmakta, tezler konuşulmakta. Bu adanın (Meis) diğer 23 ada gibi silahtan arındırılması lazım. Bu daha önceki bütün anlaşmalarda silahtan arındırılmış olması lazım. 18 ada Yunanlı komşularımız tarafından anlaşmalara aykırı bir şekilde silahlandırılmış, asker konuşlandırılmış. Bunlar gerginliği tırmandırmak, anlayışı tahrip etmekte. Gerginliği artırıcı, provokatif davranışların bir kenara bırakılması lazım…

”Oruç Reis 2004 yılından beri, kıta sahanlığı sınırları içinde. Alanı belirledik. Burada bizim geçmişte Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz de uzun süreli çalışma yaptı. Yeni bir şey yapmıyoruz. Hakkımızı, hukukumuzu onlara anlatmaya çalışıyoruz. Hem Yavuz, hem Barbaros Hayrettin Paşa görevlerini sürdürmekte, Deniz Kuvvetleri olarak da refakatimizi sürdürüyoruz.”

‘Yunanistan’ın, Macron’un kendini kurtarma operasyonlarına meze olmaması lazım.’

Bakan Akar,Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Doğu Akdeniz polikasına tepki göstererek, ”Yunanistan’ın, Macron’un kendini kurtarma operasyonlarına meze olmaması lazım” diye konuştu.

Macron liderliğinde yapılan çalışmalarda uygulanan siyasette, bir anlamda politikalarının iflas ettiği görülmekte. Bunu örtbas etmek için kendilerince bir takım önlem almakta. YPG/PKK’yı desteklediler, Hafter’i desteklediler ve bu politikaları çöktü. Macron desteğin kaybolduğunu gördüğü için bunun asabiyetiyle kendince bu hatalarını örtbas etmeye çalışıyor. Yunanlı komşularımızın Fransızlar tarafından bazı girişimlere kapılmaması, gerçeği görmesi… Yunanistan’ın, Macron’un kendini kurtarma operasyonlarına meze olmaması lazım.”

YORUM YAP