DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Bu sene bal üretimi nispeten düşük; tüketiciler sahte ürün satanlara dikkat etmeli

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Bu sene bal üretimi nispeten düşük; tüketiciler sahte ürün satanlara dikkat etmeli

Bu yıl bal hasadı geçen yıllara göre düşük. Bunun en önemli nedeni arıların bitkilerden tozlaşma ile gerçekleştirdiği nektarın yeterince toplanamaması. Örneğin Ayçiçeğinden bu yıl hasad düşüklüğü yaşandı; İlkbahar soğuk, yaz kurak geçtiğinden çoğu bölgede bal üretimi çok az oldu.

Uzmanlar bal hasadının düşüklüğü nedeniyle bal fiyatlarında artış yaşandığını, tüketicilerin de sahte bal ürünlerine karşı dikkatli olmasına dikkat çekti.

Özellikle taklit ve tağşiş denilen balın üretim aşamasında farklı şeylerin katılması durumuna da dikkat çeken uzmanlar sahte bal üreticilerinin şeker şurubu gibi katkı maddeleri katarak ucuza bal sattığını vurguladı. Uzmanlar sadece fiyat ölçüsünü dikkate alınmamasını ve vatandaşın balı güvendiği ve bildiği esnaftan alması olduğuna dikkat çekti.

Bal hasadı neden düşük

Bu yıl COVID – 19, arı hastalıkları ve mevsimsel sorunlar bal hasadını olumsuz etkiledi. Peteklerde Varroa hastalığı görüldü. Çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandı.

Ayrıca 2020’de pandemi kısıtlamaları nedeniyle kovanların gezdirilmesinde de aksamalar oldu. Bal üreticilerinden derlediğimiz bilgilere göre kurak geçen bu yıl çiçeklerin erken olgunlaşıp kurumasına yol açtı; Gezgin arıcılar pandemi kısıtlamaları nedeniyle mevsim başında kovanları dolaştıramadı; ayrıca mevsimden etkilenmeyen arılar da hastalıktan etkilendi.

Mevsimsel etkiler arasında kuraklık önemli rol oynadı.

Baldaki üretim düşüklüğü yalnız bal için değil bunun yanında bal mumu üretimi, arı sütü üretimi, propolis üretimini de etkiliyor. Bunlar korona günlerinde sağlık için başvurduğumuz doğal vitaminlerden bazıları..

 

YORUM YAP