DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Çin Uzay Aracını Ay’ın Yüzeyine Başarılı Bir Şekilde İndirdi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Çin Uzay Aracını Ay’ın Yüzeyine Başarılı Bir Şekilde İndirdi

Tech Crunch’ın Çin devlet haber ajansından aktardığı habere göre robotik Chang’e-5 uzay aracı, Ay’ın yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Chang’e 5 ile Çin; ABD ve Sovyetler Birliği’nin Ay yüzeyindeki araştırma programlarına ve ay örnekleri elde etmek için çalışmalara katılan 3. ülke oldu. NASA yaptığı açıklamada ”Apollo misyonlarımızın ve Artemis programının yaptığı gibi, Çin’in Ay’a dair anlayışımızı geliştirmek için verilerini küresel bilim camiasıyla paylaşmasını umuyoruz.” dedi.

Çin Ulusal Uzay Dairesi tarafından kasım ayında fırlatılan uzay aracı Ay’dan örnekler topladıktan sonra Dünya’ya geri dönecek. Uzay aracı, 23 Kasım tarihinde fırlatılmıştı; 5 gün sonra yani 28 Kasım tarihinde ise Ay’ın yörüngesine ulaştı. Bugün Chang’e-5 ‘in Ay yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yaptığı açıklandı.

Çin’in şu anda Ay’da veya çevresinde yedi adet operasyonel uzay aracı var: Chang’e-3 lander, Chang’e-4 lander, Yutu-2 rover, Queqiao röle uydusu, CE-5 T1 orbiter, CE5 orbiter ve CE-5 lander / tırmanma aracı. 

 

YORUM YAP