DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Devletlerin ‘İmparatorluk Ömrü’ amaçlarının insaniliğiyle ilgilidir!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Devletlerin ‘İmparatorluk Ömrü’ amaçlarının insaniliğiyle ilgilidir!

Çin’in başkenti Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Dekanı Yan Xuetong, -ABD’yi kastederek-, ‘Zamanla tüm imparatorluklar çöküyor!’ dedi.

Yan, ABD’nin çöküş sürecinin İngiltere imparatorluğunun dağılma senaryosuna göre geçeceğini dile getirerek “Birleşik Krallık uzun süre boyunca dünyanın en büyük gücüydü, çöküşü uzun sürdü, onlarca yıl sürdü” ifadelerini kullandı.

ABD’deki bu sürece şaşırmadığını kaydeden Çinli uzman, “Zamanla tüm imparatorluklar çöküyor, bu anlamda önümüzdeki binyıllarda da hiçbir şey değişmeyecek. Büyük güçler 3 aşamadan geçiyor: yükseliş, durgunluk ve çöküş” dedi.

İbn-i Haldun’a göre devletin (İmparatorlukların) toplumsal yapı içinde yaşayabilirliği, amaçlarının insaniliğiyle ilgilidir.

İbn-i Haldun da devletlerin doğup-gelişme-çürüme ömürleri olduğundan söz eder; ‘Mukaddime’ eserinde imparatorlukların çöküşüne vurgu yapar. Ancak burada toplum ve devlet birbirinden ayrı olarak ele alınır. Ona göre devletler, zamanla genişleyip zenginleşerek yerleşik hayata yönelmeleri ve kendi başlarına siyaseten teşkilâtlanmaları sonucu ortaya çıkmaktadır.

Örgütler (Devletler) toplumda bir iş gördükleri ya da bir ihtiyacı giderdikleri için vardır. Bir örgütün toplumsal yapı içinde yaşayabilirliği, amaçlarının insaniliğiyle ilgilidir: İş görmeyen ya da toplumsal işlevini yitiren (veya toplumsal karşılıklarını kaybeden) örgütler toplumsal bünyenin dışına çıkarak çöküşe terk edilmektedirler.

YORUM YAP