Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle bu sene “MOBİLYAŞAM” teması ile dördüncü kez düzenlediği Ezber Bozan Tasarım Yarışması Final Gecesi’nde ödüller sahiplerini buldu.
Öğrenci ve Profesyonel olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmada bu sene 300’ün üzerinde başvuru alındı.
Profesyonel kategoride birinci OMNIBUS adlı projesiyle Enes Vatansever, ikinci MUFU adlı projesiyle Alp Buğra Nazar, Yağmur Sarıdede Nazar, üçüncü FUN isimli projesiyle Elif Karaca oldu.
Öğrenci kategorisinde birinci CYCLESEAT adlı projesiyle Seçil Karaorman, Mustafa Yiğit Aksu, Berke Kayranlı oldu. İkinci BUDDY adlı projesiyle Sıla Şahin, üçüncü ise CUPS adlı projesiyle Asım Can Kocaman oldu.
Yarışmanın öğrenci kategorisinde, toplam 72 farklı üniversiteden alınan başvurular sonucunda; “Haliç Üniversitesi” 62 başvuruyla yarışmaya en çok katılımda bulunan üniversite oldu. Haliç Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Sezin Dirihan’a sertifika takdim edildi.
“Başaracağınıza yürekten inanıyorum”
Ödül töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir ve Ege Bölgesi’nde mobilya sektöründe ihracatçıların her gün artan başarılarını görmekten büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. Türkiye’de pek çok sektörde büyük potansiyel olduğuna dikkat çeken Tugay, “Kendimizi daha fazla geliştirmek zorunda hissettiğimiz alan tasarım. Dördüncüsü düzenlenen yarışmaya rekor katılım olmasından ve sektöre yeni tasarımcıların kazandırılmasından çok memnunum. Bugün mobilya ihracatında dünyada 8’inci sırada olan ülkemizi çok kısa sürede 5’inci sıraya taşıyacağınıza ben de yürekten inanıyorum. Diğer taraftan İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapabileceğimiz her türlü desteği göstermekten, bu mücadelenin parçası olmaktan büyük mutluluk duyacağımı ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Eskinazi: Ege İhracatçılar Birliği olarak 20 yıldır Türkiye’ye yüzlerce tasarımcı kazandırdık
Sektörün Türkiye ve dünya pazarındaki konumu hakkında bilgi veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak, 20 yıldır Türkiye’ye yüzlerce tasarımcı kazandırdık. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 4 farklı tasarım yarışması düzenliyoruz. Bu sektörlerimiz tasarım ekosisteminde güçlü bir şekilde Türkiye ortalamasının çok üzerinde katma değerli ihracat gerçekleşmesini sağlıyor. Çünkü hepsi tasarıma ciddi yatırımlar yapıyorlar. Ülkemizde kuvvetli bir tasarım kültürünün oluşması ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzün artması için mobilya ihracatçısı firmalarımızdan tasarıma yönelik çalışmalara daha çok destek olması çağrısını yapıyorum” şeklinde konuştu.
Gürle: Ana amacımız tasarımı sanayi ile buluşturmak
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “Tasarımcılarla mobilya sektörünü bir araya getirerek tasarım kültürünün tabana yayılmasını, uluslararası arenada rekabet gücümüzün yükselmesi ve Türk mobilyasının dünyada bir marka olması yönünde emin adımlar atıyoruz. Dünya mobilya ihracatında Türkiye’nin payını arttırmak için yurt içi ve yurt dışı çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 5,4 milyar dolar mobilya ihracatımızla dünya sıralamasında 8’inci sıradayız. Bundan 15 yıl öncesinde yaklaşık 21’inci sıradaydık. Amacımız dünya mobilya ihracatında 5’inci sıraya oturmak. Bu yarışmaları bu amaçla yapıyoruz. Bu yarışmaların, çalışmaların amacı pazardan daha fazla pay alabilmektir. Titizlikle üzerinde çalıştığımız yarışmamızın ana amacı tasarımı sanayi ile buluşturmak. Tasarım ve tasarımcının desteklendiği yarışmamız sayesinde tasarımcıların hayatına yön veriyoruz” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.
Final gecesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ticaret Bakanlığı ve TİM yetkilileri, Birliklerimiz Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleriyle, Oda ve Borsa Başkanlarının katılımıyla gerçekleşti.
Bu yılın teması MOBİLYAŞAM
Mobilya sektöründe gelecek vaat eden genç tasarımcı adaylarının tasarımlarını ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen yarışma bu yıl “MOBİLYAŞAM” temasıyla düzenlendi. 4. Ezber Bozan Tasarım Yarışmasına başvuru yapan 300’ün üzerinde proje yarıştı. Yarışmada Arçelik Endüstriyel Tasarım Direktörü Serdal Korkut Avcı, Anadolu İsuzu Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Berkay Gürsoy, Artful İç Mimarlık& Ece Yalın Design Studio Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Ece Yalım, Enrique Marti Design Studio Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Enrique Marti, Fundende Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Fulden Dehneli, Tasarım Üssü Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Gamze Güven, Dorya A.Ş. Dorya Global Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Doruk Yorgancıoğlu, Volvo Cars Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Mehmet Mehmetalioğlu, Tepta Aydınlatma Stratejik Marka Direktörü Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Özlem Yalım olmak üzere 9 kişilik jüri, öğrenci ve profesyonel olmak üzere iki kategoride kazan projeleri belirledi.
4’ÜNCÜ EZBER BOZAN TASARIM YARIŞMASI TEMASI
MOBİLYAŞAM teması ile; bireylerin sıklıkla değişen yaşam alanlarına ve farklı kullanım ihtiyaçlarına sorunsuz bir şekilde entegre olan, mobilite içeren, kolayca taşınabilir, değiştirilebilir, mobilyaların daha etkin bir şekilde kullanılmasına fayda sağlayan tasarımlar ifade edilmektedir.
MOBİLYAŞAM teması ile mobilya sanayinin rekabet gücüne katkı sağlayacak ve ihracatı arttıracak fikirlerin geliştirilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda; yarışmaya katılacak tasarımların üretilebilir olması, tasarımlarda öngörülen üretim tekniklerinin ve malzemelerin uyumlu olması, sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımlar içermesi beklenmektedir.