DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Görevden alınan Uysal 16 ayda dünyada belki de en fazla faiz indiren MB Başkanıydı!..

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Görevden alınan Uysal 16 ayda dünyada belki de en fazla faiz indiren MB Başkanıydı!..

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak yerine Naci Ağbal atandı. Bu son atama ile birlikte Cumhuriyet tarihinde 16 ay içinde iki Merkez Bankası Başkanının görevden alınması bir ilk olarak kayda geçti.

Önceki MB Başkanı Murat Çetinkaya da, faiz indirimi konusunda ters düştüğü Erdoğan tarafından 6 Temmuz 2019’da görevden alınmıştı.

Merkez Bankası’ nın son aylarda dolar- faiz ve rezerv ilişkisi bazında attığı adımlar döviz kuruna yansımaları piyasalarda tartışma yaratmıştı. Nitekim 3 Kasım’ da Merkez Bankası, TL swap faizini yükseltti. Sıkılaştırma anlamına gelen adımlarında FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranını yüzde 11,75’ten yüzde 13,25’e yükselterek destek verdi.

Ancak son dönemlerde geç likidite penceresinde faizi nispeten yükselten MB, politika faizini arttırmakta çekingen davrandığı eleştirileri gündeme geliyordu. Görevden alınan Murat Uysal 16 aylık görevi sürecinde en çok faiz indiren Merkez Bankası başkanlarındandı.

Merkez Bankası’ nın son sıkılaştırma hamlelerini değerlendiren kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch,Merkez Bankası‘nın TL’deki aşağı yönlü trendi yukarı yönlü döndürmek için yetersiz kaldığının vurgularken, “Lira üzerinde daha fazla baskı, enflasyon, rezervler faiz artırımı şansını ciddi şekilde artırdı” dedi.

Goldman Sachs da döviz rezervleriyle ilgili bir açıklamada Türkiye’nin bu yıl dövize müdahale etmek için 101 milyar dolar harcadığını tahmin etti.

Piyasalar, Düşük Faiz,Yüksek Kur ve Düşük Enflasyon ilişkisinin nasıl yönetileceğine dikkatle gözlüyor.

Durmuş Yılmaz, ”Zihniyet değişmediği sürece yeni gelen ne yapacak?’

MB Başkanının görevden alınmasıyla ilgili konuşan eski Merkez Bankası Başkanlarından Durmuş Yılmaz, ”Zihniyet değişmediği sürece yeni gelen ne yapacak?” diye sordu; TCMB Eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Murat Uysal’ın görevden alınmasına “Türkiye ekonomisinin sorunları kısa vadede nisbi rahatlık yaratacak faiz artırımlarının çok ötesindedir” diyerek tepki gösterdi.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış