DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Hindistan şeker ihracını daraltıyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Hindistan şeker ihracını daraltıyor!

Dünyanın en büyük şeker üreticisi olan Hindistan, şeker ihracatı sıralamasında da Brezilya’nın ardından ikinci sırada.

Dünya şeker piyasasını etkileyen en önemli aktörlerden olan Hindistan’ ın ekim ayından itibaren önümüzdeki sezon için şeker ihracatını daraltması bekleniyor.

Buna gerekçe olarak  yağmur eksikliği ve şeker kamışı veriminin düşmesi öne sürülüyor.

Konu ile ilgili olarak isminin açıklanmasını istemeyen bir hükümet kaynağı Reuters’a açıklama yaptı, buna göre Hindistan’ nın yedi yıl sonra ilk kez sevkiyatları durdurulacağını belirtiliyor.

Hindistan şeker ihracatını yasaklayabilir

Hindistan’ ın önümüzdeki sezon için ‘ihracat kotalarına ayıracak yeterli şekeri’ olmayacak. Hindistan, geçen sezon 11,1 milyon tonluk rekor bir satış yapmalarına izin verdiği fabrikaların bu sezon 30 Eylül’e kadar sadece 6,1 milyon ton şeker ihraç edebilmelerine izin verdi.

Bu gelişmeyle ilgili olarak gazeteoksijen.com’ da yapılan değerlendirmede Hindistan’ ın şeker ihracatında dünya pazarından çekilmesi küresel gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecek. Bu yasaklama kararının verilmesi halinde New York ve Londra’da halihazırda son yılların en yüksek seviyelerinde işlem gören gösterge fiyatları daha da artacak ve küresel gıda piyasalarında daha fazla enflasyon korkusu tetiklenecek.

Şeker fiyatlarında sert yükseliş görülebilir

Yerel şeker fiyatlarının bu hafta yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesine çıkması, hükümetin Ağustos ayında fabrikalara fazladan 200 bin ton satış izni vermesine yol açtı. Bir başka hükümet kaynağı ise, “Gıda enflasyonu bir endişe kaynağı. Şeker fiyatlarındaki son artış ihracat olasılığını ortadan kaldırıyor” şeklinde konuştu.

Hindistan’da perakende enflasyonu Temmuz ayında son 15 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 7,44’e, gıda enflasyonu ise son üç yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11,5’e yükseldi. Bu çerçevede Hindistan’ın şeker üretimi 2023/24 sezonunda %3,3 düşüşle 31,7 milyon tona gerileyebilir.

Hindistan geçtiğimiz ay basmati olmayan beyaz pirinç ihracatına da yasak getirmişti. Bu süreçte Hükümet geçen hafta soğan ihracatına da yüzde 40 vergi koydu.  Ülkede buna ek olarak buğday ve bazı mahsullerin stoklanması da kısıtlandı.

 

YORUM YAP