DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İngiliz Enstitüsü’ndeki binlerce yıllık arkeolojik tohum ve botanik örneklere el konuldu

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
İngiliz Enstitüsü’ndeki binlerce yıllık arkeolojik tohum ve botanik örneklere el konuldu

The Times gazetesindeki habere göre Türkiye, Ankara’daki İngiliz Enstitüsü’nde bulunan arkeobotanik ve modern tohum koleksiyonlarına el koydu.

Esasen durum ocak ayı başında, Devlet’in Ata Tohum projesi kapsamında Ankara’daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsünün tohum koleksiyonlarına el koymasıydı.

Ancak Mark Bridge ve Hannah Lucinda Smith imzalı haberde, “Ankara’daki İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü’nde tutulan tarihi öneme sahip binlerce örnek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koleksiyonun Türkiye’ye ait olduğunu iddia etmesinin ve aynı gün içerisinde kaldırılacağını söylemesinin ardından alındı” ifadeleriyle kullanıldı.

Buna göre Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kültür Bakanlığı Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü personeli ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı, 108 kutu arkeobotanik ve 4 büfe dolusu modern tohum  örnek aldı. Enstitü, ‘koleksiyon malzemelerinin zarar veya kayıp riskini en aza indirmek için’ ek süre talebi ise reddedildi, denildi. 

Haberde, tohumların iki yıl önce hayatını kaybeden arkeobotanikçi Gordan Hillman’ın mirası olduğu belirtiliyor.

Haberle ilişkili olarak arkeofili.com sayfasındaki yazıda tohumlara el koyma işleminin resmi gerekçesi olarak, 3 Eylül 2019’da yayınlanan bir kararnameye gösterildi.

Bun kararname, hükümete yerel bitki ve tohumların kontrolünü üstlenme ve üretim ve satışlarını düzenleme yetkisi veriyordu.

Kararnamenin resmi gazetede yayımlanmasından iki gün sonra, Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan, tarımı ulusal egemenliğin anahtarı olarak gören “Ata Tohum” projesini tanıttı. Plan, yerel çiftçilerden genetiği değiştirilmemiş tohumları toplayıp depolamayı ve “tamamen yerli” besinler yetiştirmek için onları yeniden üretmeyi ve ekmeyi amaçlıyordu.

Öte yandan Tarım Bakanlığı’nın 2018 yılında tamamen sertifikalı tohum kullanılmasındaki ölçüleri yeniden gözden geçirmesi de bekleniyor.

YORUM YAP