DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kentsel dönüşüm kapsamında inşaat taahhüt işlerinde KDV Oranı %1’e indirildi.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Kentsel dönüşüm kapsamında inşaat taahhüt işlerinde KDV Oranı %1’e indirildi.

Kentsel Dönüşüm kapsamındaki inşaat taahhüt işlerinde KDV Oranı %1’e indirildi. Konuya ilişkin karar 30.01.2021 tarih 31380 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre 29.01.2021 tarih 3470 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30.01.2021 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Kentsel Dönüşüm kapsamındaki inşaat taahhüt işlerinde KDV Oranı %1’e indirildi.

Yeni kararla Kentsel dönüşüm yıkım ve yapım işlerinde KDV oranı %18 den %1 e düşürülürken Türkiye’de güvensiz konutların yenilenmesinde bir teşvik getiriliyor.

Karar metninde;

”6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine mevcut inşaat alanlarının 1,5 katına kadar olan yeni inşaat alanında yapılacak olan, konutlara ilişkin (net alana ve büyükşehir belediye sınırlarındakiler için emlak vergi değerine bakılmaksızın) inşaat taahhüt işlerinde %18 olan KDV oranı %1’e indirilmiştir.

İndirimli KDV oranı; 1,5 katın üzerindeki ilave inşaatlara ait konutlar için ve ticari alanlara (dükkan/ofis vb.) isabet eden inşaat taahhüt işlerini kapsamadığından, buralara isabet eden inşaat taahhüt işlerinde genel oran (%18) uygulanacağının bilinmesi gerekmektedir.” denildi. 

Yapılan bu KDV oranı indirimi ile; kentsel dönüşüm alanları içindeki taşınmaz maliklerine yapılacak yeni konutlar için maliyetlerde %17’lik bir teşvik sağlandığını açıklandı.
Yine bu düzenleme kapsamındaki konutların inşaat taahhüt işleri için müteahhit tarafından 30.01.2021 tarihinden itibaren düzenlenecek faturalarda %1 KDV hesaplanacağından müteahhitlere, Kanun’un 29/2’inci maddesi gereği genel hükümler çerçevesinde (Cumhurbaşkanı Kararı’nda indirimli orandan KDV iade alınamaz hükmü olmadığından)  indirimli orandan KDV iade hakkı doğacaktır.

YORUM YAP