DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

KKTC Başbakanı Ersin Tatar Kapalı Maraş’ın 8 Ekim’de açılacağını duyurdu

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
KKTC Başbakanı Ersin Tatar Kapalı Maraş’ın 8 Ekim’de açılacağını duyurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı kabul ettikten sonra Başbakan Tatar ile birlikte KKTC Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Merasimine video konferans sistemi ile bağlandı. Bağlantının ardından kameralara bir müjde veren Ersin Tatar, yıllardır sivillerin yerleşimine yasak olan Kapalı Maraş’ın 8 Ekim’de açılacağını duyurdu.

Ersin Tatar, ‘perşembe gününden itibaren vatandaşlarının Kapalı Maraş’ı ziyaret edebilecek ve sahilden istifade edebilecek’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ ın açıklamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede;”Maraş’ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız bir gerçektir. Buradaki tasarruf hakkı Kıbrıs Türk makamlarına aittir. Bu hakikatler çerçevesinde hazırlanan yol haritası Maraş’ın güzel sahil şeridine halkınızın istifadesine sunulması kararını sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

Kapalı Maraş’ın yakın tarihi

Hayalet Şehir olarak bilinen Kapalı Maraş Gazimağusa şehrinde buluyor;20 Temmuz 1974 tarihinde yaşanan Kıbrıs Harekatı ve 1974 yılında 13 Ağustos’ta (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi. 1974 öncesi Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran “Yeşil Hat” tampon bölgesinde yer alıyor.

Kapalı Maraş’ ın içerisinde BM’ye ait bir adet bina bulunuyor. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır.

Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştır.

YORUM YAP