DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

MB’ nin son faiz rakamlarında enflasyon oranları da etkili oldu

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
MB’ nin son faiz rakamlarında enflasyon oranları da etkili oldu

Merkez Bankası’nın son olarak 200 baz puan faiz artışıyla politika faizi %15’den %17’e geldi. Ancak bu seviyedeki faiz oranı ile Türkiye, dünyada en yüksek faiz veren 9.ülke konumuna yükseldi.

Oysa MB faiz kararlarının son bir yıllık süreçlerine baktığımızda, yaklaşık bir yıl önce %12’tü; o dönemde bile Almanya -0.54 ile İtalya -0,17 ile Portekiz -0,55 ile borçlanırken Türkiye yüzde 10-12 faiz ile borçlanıyordu. Elbette faiz rakamlarında enflasyon oranları da etkili oldu.

Buna rağmen Temmuz ortasında faiz yarıya, %7.30’lara indi.

Ancak bu geçen sürede bütçe açığı büyüdüğü gibi rezervlerde düşüş yaşandı.  TL dolar karşısında yıl başından son faiz kararına kadar yüzde 30’luk değer kaybıyla dünyada ilk sıraya yükseldi; bir yıllık sürede  özellikle pandeminin de etkisiyle istihdamdaki daralma neredeyse %7, büyüme ise %0-1 arası oldu.

‘Türkiye yüksek faizcilerin şampiyonlar liginde.’

MB’ nın son faiz kararını değerlendiren CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Türkiye’nin son 3 ayda, faiz artışında dünya rekoru kırdığını belirtti.

“Aynı ligde olduğumuz ekonomiler; Venezuela, Arjantin, Zimbabve, Yemen, Surinam, Kongo, İran ve Haiti… Türkiye yüksek faizcilerin şampiyonlar liginde” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, faiz artırımına ilişkin hiçbir açıklama yapmamasına da dikkat çekti.

Dünyada faizlerin dipte olduğunu belirten Öztrak, şöyle konuştu:

”İngiltere’de, Almanya’da, Japonya’da iki yıllık devlet tahvilinin faizi negatif yani eksi… Bizdeki bu faiz artışları, işte bu ülkelerdeki faiz baronlarını abat ediyor. Kendi ülkelerinden faizsiz borcu alıyorlar, hatta negatif faizle borcu alıyorlar bu parayı olağanüstü faizle bize borç veriyorlar. Sonuç; milletimizin sırtından korkunç bir vurgun vuruluyor.”

Öztrak, şöyle konuştu:”Sayın Erdoğan, siz ne zaman, ‘Yüksek faizci neo-liberallerin’ safına katıldınız?” diyerek şu ifadeleri kullandı:

”Son 3 ayda, faiz artışında dünya rekoru kırdık. Hem de ne zaman? Pandemi nedeniyle ekonomimiz ikinci defa kapanırken. Önceki kapanmada esnafımız, KOBİ’lerimiz borca batırılmışken. Bankalardaki sorunlu varlıklar çığ gibi büyürken, dünyada en yüksek faiz uygulayan 10’uncu ekonomi olduk. Aynı ligde olduğumuz ekonomiler; Venezuela, Arjantin, Zimbabve, Yemen, Surinam, Kongo, İran ve Haiti… Türkiye yüksek faizcilerin şampiyonlar liginde…

”Sıcak paracılara bol bol verilen bu faizlerin, bu kazançların faturası, dönecek dolaşacak, millete çıkacaktır. İngiliz’in faiz baronu malı götürürken, olan benim işçim Ali’nin, benim çiftçim Veli’nin ekmeğine olacaktır.” dedi.

YORUM YAP