Birçok ülkede pandemi döneminde vergi gelirleri azalırken üretimde yavaşlama söz konusu oldu. Hükümetler bütçe harcamalarını artıran politikalara imza attı; buna karşılık borç büyürken ekonomiler yavaşladı.
Son aylarda toparlanmaya başlayan global ticaret şimdi de delta varyantının etkisini hissediyor; ayrıca son hafta ABD’de kapasite darlığı, tedarikte aksamalar oldu.
Özel tüketimde henüz beklenen iyileşme görülmedi.
Öte yandan ABD dahil Merkez Bankalarının bilanço büyüklüğü artmaya devam ediyor.
Örneğin 23 Ağustos Pazartesi günü New York Fed’in piyasadan ters repo ile çektiği likidite fazlası 1 trilyon 135,7 milyar USD ile bütün zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.
Fed bilançosu son 13 haftada $420 milyar daha büyüdü. Yıllık yüzde 23 artış!Salgın öncesi 4.2 trilyon dolar olan ABD Merkez Bankası Fed bilanço büyüklüğü 8.3 trilyon dolara, 4.7 trilyon Euro olan Avrupa Merkez Bankası ECB bilanço büyüklüğü de 8.0 trilyon Euro’ya yükseldi…
Üstelik MB bilanço büyüklükleri sadece son yıllarda değil, son onyıllarda da artma eğilimindeydi.
Örneğin Fed’in bilançosu 2002’den bu yana %1.000’in üzerinde arttı… FED bilançosu büyüklüğü 2002’den beri 10 kattan fazla artarak 732 milyar dolardan 8,3 trilyon dolara genişledi.
Pandemi süresince FED, ECB, BoE (İngiltere Merkez Bankası) ve BoJ (Japon Merkez Bankası)’un bastığı ilave paraların toplamı da 10 trilyon doları geçti. (Bu Merkez Bankaları dünyanın en büyükleri sayılıyor.) Bu dört merkez bankasının birleşik bilançosu Şubat 2020’nin sonundan bu yana 10 trilyon dolardan fazla arttı; bilanço büyüklükleri de 30 trilyon doları buldu. Oysa 2008’de toplam bilançoları 10’du, yani 13 senede üzerine 20 trilyon dolar daha eklendi.