DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Mevsimsel olumlu etkilere rağmen gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Mevsimsel olumlu etkilere rağmen gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor!

TÜRK-İŞ’ in hazırladığı Haziran 2021 Açlık ve Yoksulluk Sınırı çalışmasına araştırma sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.864,82 TL oldu.

Gıda fiyatları Haziran’da aylık %1,22 (Önceki %2,28) arttı.

-Gıda fiyatları Haziran’da yıllık %17,84 (Önceki %16,07)

-Açlık sınırı Haziran’da 2.864,82 TL (Önceki 2.830,17 TL)

-Yoksulluk sınırı Haziran’da 9.331,67 TL (Önceki 9.218,79 TL) oldu.

-Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.473,37 TL oldu.

Raporda, özellikle gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çekildi. Pandemi tedbirleri çerçevesinde uygulanan ‘kısmi ve tam kapanma’ dönemleri sonrası gelen ‘kademeli normalleşme’ ile birlikte, aile bütçesinde önemli ağırlığı bulunan gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği vurgulandı.

”Tarım sektörü uzmanları, gıda fiyatlarındaki artışın sadece tarladan sofraya gelme sürecindeki aracılardan kaynaklanmadığının altını çiziyor. Özellikle gıda dışı maliyetlerdeki yüksek artışın gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğine işaret ediliyor. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki yüksek oranlı fark da dikkate alındığında, özellikle gıda fiyatlarındaki artışın bir süre daha devam edeceği ortaya çıkmaktadır.”

Buna göre;

TÜRKİŞ‘in tespit ettiği öncü veriler Haziran itibariyle gıda fiyatlarında düşüş ile aşağıya çekileceği tahmin edilen enflasyon rakamlarının beklentileri karşılamayacağı riskini açığa çıkardı. 

YORUM YAP