DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türk bilim adamları tarafından Kovid-19 yeni tanı kiti geliştirildi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türk bilim adamları tarafından Kovid-19 yeni tanı kiti geliştirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türk bilim insanlarının Kovid-19 için yeni tanı kiti geliştirdiğini açıkladı.

Varank, Bilkent Üniversitesi UNAM öğretim üyesi Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker ve ekibi tarafından geliştirilen anı kitinde sentetik biyoloji ve ileri genetik mühendisliği yöntemlerinin kullanıldığını ifade etti.

Varank şunları kaydetti:

“Bilim insanlarımız dünyaya örnek olacak öncü işlere imza atıyor. Özgür hocamız ekibiyle, Kovid-19 tanısı için yeni bir sistem geliştirdi. Sentetik biyolojiyle geliştirilen tanı sistemi 3B teknolojisiyle cihaza çevrildi.”

Bu sisteme paralel bir sistem oluşturmak üzere Doç. Dr. Şeker ve ekibinin sentetik biyoloji yaklaşımlarını kullanarak çalışmalara başladığı ve neticede yenilikçi bir tanı sisteminin ortaya çıktığı belirtildi.

Sistemin, herhangi bir karmaşık cihaza ihtiyaç duymadan sadece LED’ler ile mavi ışık verebilen bir sistem kullanarak viral tanı konulmasına olanak sağlayacak bir nükleik asit tabanlı tasarım olduğu vurgulandı.

Bilkent Üniversitesi UNAM ve TÜBİTAK tarafından finansal olarak destelenen projede, Doç. Dr. Şeker ve yürütücülüğünü yaptığı Sentetik Biyosistemler Laboratuvarı üyeleri Çisil Köksaldı, Recep Erdem Ahan, Sıla Köse, Nedim Hacıosmanoğlu ve Ebru Şahin Kehribar’ın yer aldı.

YORUM YAP