DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye’nin yeni Türksat 5A Uydusu, ABD’den fırlatıldı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Türkiye’nin yeni Türksat 5A Uydusu, ABD’den fırlatıldı

Türkiye’nin yedinci haberleşme uydusu Türksat 5A ABD’den fırlatıldı. ABD, Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden SpaceX’ in Falcon 9 roketi ile gönderilen Türksat 5A; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Deniz’i ve Karadeniz’i kapsayan geniş bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacak.

Türksat 5A uydusu manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak. Önceki jenerasyon uydulara göre kapasitesi yüzde 45, ömrü iki kat daha fazla. Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına göre uydu dört ay içinde yörüngeye yerleşecek ve 2021’in ikinci yarısında hizmete girecek.

Türksat 5A ise %25’e varan yerlilik oranı ve sahip olduğu ileri teknolojiler ile dikkat çekiyor. Öyle ki elektrikli bir motora, üst düzey veri aktarım hızlarına ulaşmak için güçlü donanıma sahip.

Türksat 5A nerede ve kim tarafından üretildi?

Türksat 5A uydusunun üretimi için alanının en iyi firmalarından Airbus ile çalışıldı. Fransa’nın Toulouse şehrindeki Airbus tesislerinde tamamlanan Türksat 5A uydusu, haberleşme konusunda yolunu gözlediğimiz pek çok teknoloji ile donatıldı. Ağırlığı ise yaklaşık 3.400 kilogram.

Türksat 5A’nın yörüngesi neresi?

Daha önce uzaya gönderilen Türksat uyduları 42° Doğu ve 50° Doğu yörüngelerine konumlandırılmış, ancak 31° Doğu yörüngesinde bugüne dek kiralık uydu kullanılmıştı. İşte Türksat 5A ile aynı yörüngede artık Türkiye’ye ait bir uydu yer alacak. Bu da yeni nesil haberleşme çözümlerinin aracı olmadan Türkiye ve uydunun hizmet vereceği diğer bölgelere sunulmasını sağlayacak.

Aslında daha önce 1994 yılında fırlatılan Türksat 1B uydusu da 31° Doğu yörüngesinde konumlandırılmıştı. Ancak haberleşme teknolojilerinde yaşanan değişim ile birlikte yeni nesil uydulara ihtiyaç duyuldu. Şimdi de aradan geçen 27 yılın ardından aynı yörüngede yine bir Türk uydusu yer alacak.

YORUM YAP