DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yeni bütçe sistemi, hesap cetveli sapmaları ve nedenlerini daha iyi açıklayabilecek mi?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yeni bütçe sistemi, hesap cetveli sapmaları ve nedenlerini daha iyi açıklayabilecek mi?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başta mali konular olmak üzere çok sayıda alanda değişiklik içeren torba teklif görüşülüyor. Torba yasa teklifinde Kamu Maliye sinin fonksiyonel bütçe sınıflandırma/giderleri düzenlemesi de yer alıyor.

Teklif düzenleme gerekçelerinden biri performans esaslı program bütçe anlayışının, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na yansıtılması olarak amaçlanıyor. Yeni düzenlemenin “Bütçe sistemini uluslararası alanda yaşanan gelişmeler doğrultusunda şekillendirmek için” olduğu ifade edildi.

Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre Harcamaların Fonksiyonel Sınıflandırılmasına esas veriler, doğrudan muhasebe kayıtlarından veya muhasebe kayıtlarına dayanan mizanlar üzerinden, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) aracılığıyla derleniyor.

Yeni düzenleme bütçe giderleri kesin hesap cetveli, sapmalar ve nedenlerini daha iyi açıklayabilecek mi?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yeni torba kanunda gerekçelerden biri Bütçe sistemini uluslararası alanda yaşanan gelişmeler doğrultusunda şekillendirmek için” olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, yeni düzenleme ile bütçe giderleri kesin hesap cetveli, sapmalar ve nedenlerinin net bir şekilde ve anlaşılır olmasına katkıda bulunup-bulunmayacağının önemli olduğunu ifade ediyor. Buna göre harcamaların hizmet gerekçesi ve hedeflerinin bütçe karşılaştırmalarında ‘performans’ kalemlerinin karşılaştırmalarının yapılmasına olanak verilmesinin öneli olduğuna işaret ediyor.

Kamuda harcama denetimlerinin paylaşımına sınırlama mı geliyor?

Ancak yeni düzenlemeye muhalefet Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla muhalefet etti. Buna göre Kamuda harcama denetimlerinin paylaşımına sınırlama getirildiğini belirtiyor.

Teklif yasalaşırsa otoyol, köprü ve hastane gibi büyük projelere ne kadar harcadığı bundan böyle öğrenilemeyecek.

Teklifte Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun gider cetveli program sınıflandırmasına göre düzenleneceği, ilgili mevzuatta yer alan “tertip” ile “ilgili hizmet tertibi” ibarelerinin tanımı, program yapısına uygun olarak yeniden belirleneceği ifade edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na  AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan 17 maddelik, “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” düzenlemesine muhalefet milletvekilleri itiraz ederek düzenlemenin Anayasa’yı ihlal anlamına geldiğini iddia ettiler.

YORUM YAP