DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yerel Mahkeme Eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında kararında direndi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yerel Mahkeme Eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında kararında direndi

Anayasa Mahkemesi, eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen kararın yeniden değerlendirilmesi yönünde verdiği kararı yerel mahkeme uygulamadı.

AYM’nin 9 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında hakkında yargı süreci devam etmesine rağmen milletvekilliği düşürülen Berberoğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğine hükmedilmiş, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verilmişti.

Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu hakkında verilen hükmün yeniden değerlendirilmesi yönünde yeniden yargılamaya yönündeki kararına yer olmadığına karar verdi.

Buna dayanak olarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, kararının ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme, Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direndi.

Mahkeme verdiği kararda, Anayasa Mahkemesi’nin Kurulusu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu’na atıf yaptı ve şöyle dedi: “Anaysa Mahkemesi esas inceleme sonunda başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verilir. İhlal kararı verilmesi halinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez.”

Anayasa madde 153:Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir

Öte  yandan Anayasa madde 153’e göre ‘Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir’ maddesi yer alıyor.

‘Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’

YORUM YAP