DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yunanistan’ın ‘yetkisiz istasyonları’ Navtex yayınladı, Türkiye hemen karşılık verdi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yunanistan’ın ‘yetkisiz istasyonları’ Navtex yayınladı, Türkiye hemen karşılık verdi

Yunanistan Türkiye‘nin sorumluluk sahasında iki yeni NAVTEX ilan etti. Türkiye‘den yanıt gecikmedi; kendi sorumluluk alanları için daha önce ilan ettiği NAVTEX‘leri yeniden yayımladı.

Yunanistan, Türkiye’nin sorumluluk sahasında olan Navtex sahasında 6-8 Ekim tarihlerinde eğitim gerçekleştireceğini duyurdu.

Türkiye, ilan edilen sahaların Antalya Navteks istasyonu sorumluluk sahasında olduğunu belirtti.

Açıklamanın bir bölümünde ‘TÜRK NAVTEX SERVİS SAHASI İÇİNDEKİ BİR ALANA İLİŞKİN OLARAK HA60-579/20 NUMARASIYLA YETKİSİZ İSTASYON TARAFINDAN YAYINLANAN DUYURU, YETKİLİ ANTALYA NAVTEX İSTASYONU TARAFINDAN DENİZCİLERİN EMNİYETİ İÇİN TEKRAR YAYINLANMIŞTIR.’ denildi.

Antalya NAVTEX İstasyonu tarafından yapılan açıklamada, Türk NAVTEX servis sahası içindeki bir alana ilişkin ‘yetkisiz bir istasyon’ tarafından duyuru yayımlandığı, ifadesi özellikle dikkat çekti.

Söz konusu duyurunun yetkili olan Antalya NAVTEX İstasyonu tarafından yeniden yayımlandığı bildirildi.

Duyuruda 6 Ekim ve 8 Ekim’de Doğu Akdeniz’de belirtilen sahalarda atış eğitimleri yapılacağı ifade edildi.

Güvenlik kaynakları, Yunanistan Doğu Akdeniz’de geniş bir alanda ve yetkisiz bir istasyon tarafından ilan edilen söz konusu NAVTEX’lerin sorunların çözümüne katkıda bulunmayacağını ifade ediyor. Aksine Türkiye Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunların diyalog ile çözülmesine yönelik adımlar atarken, Yunanistan’ un girişimini Doğu Akdeniz’ de çatışma riskini beraberinde getirebileceği üzerinde duruluyor.

NAVTEX Nedir?

NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu’nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi’nin (GMDSS) bir parçasıdır.

Navtex ilanı, Navtex cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade eder. Ayrıca, NAVTEX (Navigational Telex), uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemidir.

YORUM YAP